Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
20 okt 2016 Nieuws

Werkloosheid daalt verder

Het aantal werklozen kwam in september uit op 510 duizend, meldt CBS. Daarmee is de werkloosheid verder gedaald naar 5,7 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden bedroeg de afname gemiddeld 13 duizend per maand. De daling is het sterkst onder 45-plussers. UWV telde eind augustus 424 duizend WW-uitkeringen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In vergelijking met een jaar eerder is de werkloosheid nu bijna 100 duizend lager, maar wel nog 200 duizend hoger dan in augustus 2008, vlak voor het begin van de crisis. Toen bereikte de werkloosheid met 310 duizend personen het laagste punt van de afgelopen jaren. Vijfeneenhalf jaar later (februari 2014) piekte de werkloosheid op 699 duizend. Het aantal werkenden nam het afgelopen jaar met bijna 150 duizend toe.

UWV: Hoog WW-percentage voor 50-plussers en laagopgeleiden
Het aantal lopende WW-uitkeringen laat vanaf april dit jaar een daling zien. UWV telde eind september 424 duizend lopende WW-uitkeringen, 2 duizend (-0,6 procent) minder dan in augustus.

Uitgedrukt in een percentage van de beroepsbevolking komt het aantal WW-uitkeringen in september 2016 uit op 4,8 procent. Voor laagopgeleiden (7,1 procent) en 50-plussers (7,5 procent) komt het WW-percentage veel hoger uit dan het gemiddelde WW-percentage van 4,8 procent. Van de laagopgeleiden in de WW behoort meer dan de helft (56 procent) tot de leeftijdsgroep 50-plus.

Werkloosheid daalt steeds harder
Het aantal werklozen is de afgelopen maanden steeds sneller gedaald. Dat komt vooral doordat steeds minder werkenden hun baan kwijtraken. Het aantal werklozen dat een baan vindt blijft daarnaast onverminderd hoog.

Het totale aanbod op de arbeidsmarkt (werkenden plus werklozen) nam licht toe. Dat komt doordat er meer mensen toetreden tot de arbeidsmarkt dan er mensen de arbeidsmarkt verlaten.

 

Bron: CBS

Lees ook…

Werklozen uit financiële sector keren niet terug

UWV heeft onderzocht in hoeverre werkhervatters na de WW aan de slag gaan in dezelfde sector als van waaruit men werkloos is geworden. Hieruit blijkt dat ongeveer de helft van de mensen na de WW werk vindt in een andere sector. Werklozen in seizoensgevoelige sectoren, zoals de bouw en de landbouw, keren relatief vaak terug naar de oude sector. Dit geldt ook voor sectoren die specifieke eisen stellen aan hun personeel, zoals het onderwijs en zorg en welzijn. Werklozen afkomstig uit de financiële dienstverlening, een sector die al jaren krimpt, wijken juist massaal uit naar andere sectoren. Maar liefst 85% keert niet terug naar de ‘eigen’ sector. Een meerderheid maakt de overstap naar de zakelijke dienstverlening.

Verdere daling werkloosheid

De werkloosheid blijft dalen. Vooral onder 45-plussers daalde de werkloosheid in de afgelopen maanden sterk. In augustus waren 521 duizend mensen werkloos, oftewel 5,8 procent van de beroepsbevolking. Een half jaar eerder waren dat er nog 581 duizend, wat neerkomt op 6,5 procent. Het aantal werkenden nam met 108 duizend toe, meldt CBS. UWV telde eind augustus 427 duizend WW-uitkeringen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 okt 2016

Laatst gewijzigd

20 okt 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.