De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de gehele aflossing van één enkel leningdeel dat behoort tot de bestaande eigenwoningschuld leidt tot het stuiten van de 30-jaarstermijn met betrekking tot de aftrekbare kosten eigen woning.
Vereniging Eigen Huis heeft een onderzoek laten verrichten door SEO. Een interessante conclusie is dat op termijn de huiseigenaren de hypotheekrenteaftrek (indirect) zelf financieren, waardoor het huidige hypotheekrenteaftrek stelsel (onkosten voor de overheid vanwege belastingteruggave) omslaat in een 'verdienmodel' voor de overheid.
NHG heeft de gewijzigde voorwaarden (V&N 2021, versie juli 2021) gepubliceerd. De belangrijkste tussentijdse wijzigingen in de Voorwaarden en Normen voor een hypotheek met NHG in 2021 zijn op een rijtje gezet.
De Voorwaarden en Normen van NHG worden per 1 juli 2021 op een aantal punten aangepast. Een aantal wijzigingen zijn bekend gemaakt. Streven is rond 23 april de definitieve Voorwaarden en Normen 2021-2 te publiceren.
De beleidswijzigingen sinds 2001 die in het onderzoek zijn betrokken betreffen de bijleenregeling, de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (zogenoemde regeling Hillen), de verhoging van het eigenwoningforfait voor woningen vanaf een bepaalde waarde, de fiscale aflossingseis en de tariefmaatregel voor aftrekbare kosten eigen woning.
Het is naar de mening van het kabinet aan een volgend kabinet om eventueel verdere stappen in de wijzigingen van de hypotheekrenteaftrek te zetten.
Consument stelt dat de Bank tekortgeschoten is in de informatieverstrekking over de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente en aldus haar zorgplicht heeft geschonden. Consument heeft in 2007 zijn hypotheek overgesloten.
Hypotheekadviseur Jos Koets heeft na jarenlange discussie met de Kennisgroep Belastingen over de vraag hoe om te gaan met de hypotheekrenteaftrek voor een alleenstaande die in 2011 een huis heeft gekocht en in 2016 in gemeenschap van goederen is gehuwd een antwoord gekregen.
Besluit vervallen - zie 'Intrekking diverse besluiten' artikel
Dit besluit bevat een goedkeuring waardoor de eerder genoten periode van renteaftrek niet in mindering komt op de periode waarin de eigenwoningschuld moet worden afgelost.
Daarnaast worden twee voorbeelden gegeven.
Een vrouw heeft de gemeenschappelijke woning verlaten en gaat elders wonen. De man (blijft achter in de woning) levert niet het bewijs dat hij op grond van een met de vrouw gemaakte afspraak haar deel van de hypotheekrente als alimentatie heeft betaald.
Ook is er geen bewijs dat de woning vanaf datum feitelijke scheiding economisch geheel het eigendom van de man was.
Klanten gaan dit jaar uit elkaar en mijnheer wenst er te blijven wonen. Er is nog geen getekend convenant.
Huidige hypotheek is EUR 100.000 (waarvan 50k aflosvrij). De hypotheek bestond al op 1 januari 2001.
Nieuwe hypotheek wordt gedeeltelijk annuïteiten (50k) en deels aflosvrij (50k). Mag de annuïteitenhypotheek opnieuw 30 jaar lopen ivm lagere maandlast voor klant of moet deze verplicht de maximale einddatum hebben van de huidige box 1 schuld?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Naar aanleiding van diverse vragen van de leden van de fracties van de VVD, de PvdA , de SP en GroenLinks zijn door Blok antwoorden gegeven.
Er wordt ingegaan op een rekenvoorbeeld ingeval van scheiding, wordt over een 'basishypotheek' gesproken en pleit het Verbond voor 'bouwsparen voor starters'.
De Telegraaf schrijft dat Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën het oneens is met kritiek van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) op zijn plannen voor de hypotheekrenteaftrek.
De meest relevante punten uit 'Belastingplan 2013', welke voor de adviespraktijk van belang zijn, voor u op een rij gezet (met verwijzing naar de bladzijden in het pdf bestand (226 bladzijden groot), zodat u relevante onderdelen na kunt lezen.
Man (A) – 64 jaar , vrouw (B) - 44 jaar. Hij (A) onlangs gescheiden en door zijn ex (D) uitgekocht. In zijn convenant staat benoemd dat de EUR 50.000 die hij meekreeg van zijn ex betrekking heeft op de woning.
Andere zaken werden daar in den minne geschikt. A en B willen nu beiden kopen voor 400.000. LTI en LTV geen probleem.
A heeft renteaftrek genoten vanaf 1998 over zijn toenmalige hyp van 200.000 met zijn ex.
B heeft langer dan 5 jaar geleden huis verkocht en sindsdien gehuurd.
Vraag 1: Wie heeft voor de toekomst de renteaftrek en voor hoelang en voor welke bedragen?
Vraag 2: Kan een (bank)spaarhyp worden gesloten op haar naam (B) tot haar 65e en zo ja kan zij bogen op de gezamenlijke vrijstelling na 20 jaar?
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.