Nederlandse huishoudens zijn de afgelopen twintig jaar steeds meer gaan sparen, vooral om hun hypotheken af te lossen. Strengere hypotheekregels lijken daarvan de oorzaak. Dat stelt het Centraal Planbureau in onderzoek dat is verschenen.
Een belastingplichtige heeft een woning gekocht. De woning is een eigen woning. Voor de aankoop van de eigen woning is de belastingplichtige een familielening van € 200.000 aangegaan.
Een vraag op LinkedIn die we hier maar even beantwoorden. De Fintool helpdeskgebruikers weten het inmiddels wel. Hoe korter de vraag, hoe langer het antwoord.
In wisselende vormen krijgen we via de helpdesk vragen over de mogelijkheid een hypotheek in box 3 te ‘krijgen’, of juist in box 1. Een 'populaire' variant is (wederom) de looptijd op 360 maanden te stellen van een annuïteitenhypotheek die valt onder het nieuwe recht, BP2013. Met de verlenging valt zo'n hypotheek inderdaad in box 3, want voldoet niet (meer) aan het aflosschema.
Een huiseigenaar uit 2014 die nu een andere woning aankoopt en bij u aanklopt voor een (her)financiering. Voor de meeste adviseurs dagelijkse kost. In een whitepaper laten we zien hoe €1 verschil een gehele lening in box 3 kan doen belanden. Een gevalletje 'het is maar net hoe je het bekijkt'....
Relatie A en B hebben een woning aangekocht en vanwege de inbreng van A (verwachte eigenwoningreserve. A = 100% eigenaar oude woning.) is er een draagplichtovereenkomst opgesteld. Nu is de woning van A verkocht (en geleverd) en valt de verkoopwinst hoger uit ten opzichte van eerdere uitgangspunten. Vraag is of deze meevaller aangewend kan worden voor een extra verbouwing (nu er extra bestedingsruimte is).
Dat de meevaller gebruikt kan worden voor de extra verbouwing is op zich mogelijk. De vraag ziet eigenlijk meer op de civiele/ fiscale leningdelen. En dan is het per casus afhankelijk wat de gevolgen/ gewenste aanpassingen zijn.
In geschil is of eiser de volledig betaalde hypotheekrente in aftrek mag brengen. Belastingplichtige bleef alleen wonen in de voormalige echtelijke woning. Hij is voor 50% eigenaar, maar voerde 100% van de hypotheekrente op als aftrekpost, daar hij de volledige hypotheekrente betaalde.
Kredietverstrekkers zoals banken willen klanten de mogelijkheid bieden een betaalpauze van rente en aflossing aan te gaan voor maximaal zes maanden, als zij tijdens de coronacrisis tijdelijk niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen.
In de media was een suggestie te lezen de looptijd van annuïtaire leningen met 12 maanden te verlengen, als lastenverlichting. In een rekenmodel is deze suggestie uitgewerkt.
De beleidswijzigingen sinds 2001 die in het onderzoek zijn betrokken betreffen de bijleenregeling, de aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld (zogenoemde regeling Hillen), de verhoging van het eigenwoningforfait voor woningen vanaf een bepaalde waarde, de fiscale aflossingseis en de tariefmaatregel voor aftrekbare kosten eigen woning.
Het is naar de mening van het kabinet aan een volgend kabinet om eventueel verdere stappen in de wijzigingen van de hypotheekrenteaftrek te zetten.
Een Fintool lezer stelt terecht de vraag of er sprake moet zijn van een annuïtaire aflossing bij een economische verwerving, daar dit niet in de uitspraak van de rechtbank tot uiting is gekomen.
Eerder hebben we al uitgebreid stilgestaan bij het goedkeuringsbesluit van Menno Snel. In bepaalde gevallen ontstaat er (deels) een box 3 schuld bij een doorstromer en een 'starter' (geen huwelijk gemeenschap goederen). De doorstromer met een eigenwoningreserve heeft in bepaalde gevallen een box 3 schuld.
Maar wat gebeurt er fiscaal bij een overbruggingskrediet (voorfinanciering eigenwoningreserve 'doorstromer')?
Minister Ollongen reageerde op Kamervragen over het bericht ‘Hypotheekkeurslijf nekt starters en senioren’. Zij herkent het beeld dat er verschillen zijn tussen kredietverstrekkers in de mate waarin zij maatwerk toepassen.
Langer zelfstandig wonen staat hoog op de politieke agenda van Rijk, provincies en gemeenten. SVn introduceert na de Blijverslening nu de Verzilverlening. Wat houdt die precies in, welke behoefte vervult de lening en voor wie?
Consument heeft zich tot de adviseur gewend met het verzoek om zijn ex-partner te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van hun gezamenlijke hypothecaire geldlening (een bankspaarhypotheek). De geldverstrekker werkt alleen mee aan het ontslag indien de waarde van de bankspaarrekening in mindering wordt gebracht op de geldlening.
Hoewel men kan stellen dat het een 'open deur intrappen' is een consument er op te wijzen dat ingeval van een huurwoning en aankoop nieuwbouw er dubbele maandlasten zijn, is het toch aan te bevelen dit in het adviesrapport (nogmaals) te benadrukken.
De opbouw van vermogen door Nederlandse huishoudens kent een aantal problemen. Op macroniveau uit dit zich in lange balansen, een scheve vermogensverdeling en kwetsbaarheid van de economie voor schokken. Op microniveau uit dit zich in uitdagingen voor huishoudens om gedurende de levensloop in hun behoeften te voorzien. In een SEO onderzoek wordt gekeken welke rol banken kunnen spelen bij het aanpakken van deze problematiek.
Volgens Algemeen Dagblad (dit is nog niet officieel bevestigd door Rijksoverheid / AFM) gaat de AFM een belangrijke regel rond de hypotheekverstrekking wijzigen. Niet het moment van aanvragen van de hypotheek(offerte) maar het moment dat de bank (finaal) akkoord gaat met de aanvraag, geldt als officiële peildatum. Dit heeft impact op de maximale te verkrijgen hypotheek (toetsing 2016 of 2017) en de Loan to Value.
Kennisdocument: Beschikbaar vanaf Basic abonnement
Een DGA kan een hypotheek afsluiten bij zijn/haar eigen BV. In een rekenmodel (aflossingsvrij / annuïteitenhypotheek) wordt een vergelijking gemaakt tussen lenen bij de bank en lenen bij de (eigen) BV. Doordat spaargeld van een BV laagrentend is en de hypotheekrente veelal hoger is, kan de BV rendement maken op het vermogen. Het (extra) rendement kan vervolgens via dividend worden uitgekeerd aan de DGA.
Minister Dijsselbloem heeft de Tweede Kamer een reactie op de waarschuwing van de ESRB over de Nederlandse woningmarkt toegezonden.
De gepubliceerde waarschuwing heeft betrekking op de hoge Nederlandse huishoudschulden. Naast Nederland hebben Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Luxemburg, het Verenigd Koninkrijk en Zweden een waarschuwing ontvangen over hun woningmarkt.
De grote Nederlandse banken hebben ondanks de recente crisis op de huizenmarkt relatief weinig verliezen geleden op hun hypotheekportefeuilles. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van DNB bij de vier grootste banken in Nederland. Door een aantal specifieke Nederlandse factoren hebben de banken hun verliezen beperkt weten te houden. Dat meldt DNB in haar bulletin.
Regelmatig dient een hypotheekadviseur de 'bestaande eigenwoningschuld' vast te stellen om o.a. de maximale hoogte van een aflossingsvrije lening vast te stellen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.