Op internet en sociale media circuleert onjuiste informatie over het belasten van de eigen woning in het voorstel voor het nieuwe box 3-stelsel. Het Ministerie van Financiën tracht een paar fabels de wereld uit te helpen door middel van een brochure.
Het eigenwoningforfait wordt tegen het hoge(re_ IB tarief belast, terwijl de aftrek kosten eigen woning tegen een lager(e) aftrek wordt toegekend. Een huiseigenaar/ belastingplichtige stelt dat het tariefverschil (na tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning) in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.
In deze eindejaarsregeling is een aantal wijzigingen opgenomen van enkele uitvoeringsregelingen onder andere op het terrein van de directe belastingen, de indirecte belastingen, het formele belastingrecht en het invorderingsrecht. De wijzigingen vloeien onder meer voort uit het Belastingplan 2022 (BP 2022) en Overige fiscale maatregelen 2022 (OFM 2022). Daarnaast wordt een aantal zelfstandige wijzigingen in de uitvoeringsregelingen aangebracht en worden redactionele verbeteringen doorgevoerd.
Vereniging Eigen Huis heeft een onderzoek laten verrichten door SEO. Een interessante conclusie is dat op termijn de huiseigenaren de hypotheekrenteaftrek (indirect) zelf financieren, waardoor het huidige hypotheekrenteaftrek stelsel (onkosten voor de overheid vanwege belastingteruggave) omslaat in een 'verdienmodel' voor de overheid.
Staatssecretaris Vijlbrief heeft de Tweede Kamer antwoorden op vragen naar aanleiding van een schriftelijk overleg evaluaties eigenwoningregeling gegeven.
Hieronder een selectie uit de 75 vragen.
In de bijstellingsregeling 2020 worden diverse cijfers bijgewerkt. Het gaat daarbij om de Successiewet 1956, , Algemene wet inzake rijksbelastingen, Kostenwet invordering rijksbelastingen, Wet op de vennootschapsbelasting 1969, Invorderingswet 1990, Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen (en Wet IB BES).
De Eerste Kamer heeft op 17 december ingestemd met ruim 50 belastingmaatregelen voor burgers en bedrijven. Dit betekent dat Nederlanders over het algemeen meer gaan overhouden van iedere euro die binnenkomt en (meer) werken lonender wordt. Ook is direct werk gemaakt van het Klimaatakkoord, met belastingmaatregelen die klimaatvriendelijk gedrag stimuleren.
In Welvaart in Nederland 2019 presenteert het CBS de nieuwste gegevens over inkomen, bestedingen en vermogen van huishoudens en personen in Nederland.
Ook is een hoofdstuk gewijd aan de hypotheekrenteaftrek.
Bijna 22 procent van de 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning maakte in 2016 gebruik van de vrijstelling van het eigenwoningforfait. Van de helft van deze huishoudens was de hoofdkostwinner 68 jaar of ouder, het doorsnee vermogen was ruim 93 duizend euro. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Het recht op aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld ontstaat als het eigenwoningforfait (EWF) hoger is dan de daarop drukkende aftrekbare kosten. De aftrek wordt gesteld op het verschil tussen beide posten. Belangrijke reden voor de introductie van deze maatregel met ingang van 2005 was om de aflossing van de eigenwoningschuld te bevorderen. De regeling Hillen heeft tot gevolg dat de inkomsten uit de eigen woning de facto op nihil worden gesteld.
Diverse bronnen hebben aan de NOS bevestigd dat de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld afgebouwd gaat worden. Tenminste, dat staat in het conceptregeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.
Een belastingplichtige is in het ongelijk gesteld door de Rechtbank Noord-Holland bij zijn bezwaar tegen een tariefsaanpassing wegens aftrek kosten eigen woning. In 2014 gold een tariefsaanpassing van 0,5% (en in 2017 wordt dit 2,0%). De belastingplichtige heeft vanwege de Wet Hillen geen hypotheekrenteaftrek, maar kreeg toch een tariefsaanpassing aftrek kosten eigen woning (in deze casus 0,5% van €2.363, ofwel €11,=).
Staatssecretaris E.D. Wiebes heeft uitgebreid antwoorden gegeven op vragen van de commissie, gesteld tijdens het wetgevingsoverleg van 31 oktober 2016, over het pakket Belastingplan.
Zo wordt o.a. ingegaan op de gebruikelijkloonregeling, tijdklemmen (KEW, SEW, BEW), uitfasering pensioen eigen beheer en het overgangsrecht schenkingsvrijstelling.
De vaste commissie voor Wonen en Rijksdienstheeft de verslag uitgebracht in de vorm van een lijst van vragen (117 stuks) met de daarop gegeven antwoorden.
Hieronder een selectie van vragen en antwoorden welke betrekking hebben op de woningmarkt/hypotheken/ NHG/Energielabel.
Staatssecretaris Wiebes van Financiën informeert de Tweede Kamer over de tabelcorrectiefactor, het eigenwoningforfaitpercentage en de indexatie van de arbeidskorting per 1 januari 2016.
Op dit moment is bij gemeenten de herwaardering naar de waardepeildatum 1 januari 2015 ten behoeve van het belastingjaar 2016 in volle gang. Op basis van de opgaven van gemeenten geeft de Waarderingskamer een eerste indicatie van de waardeontwikkeling van woningen naar waardepeildatum 1 januari 2015. Deze indicatie is van belang voor de aanpassing van het bijtellingspercentage voor het eigenwoningforfait in 2016.
Schriftelijke antwoorden op een deel van de vragen die zijn gesteld tijdens het wetgevingsoverleg van 27 oktober 2014 over het Belastingplan 2015. Een aantal antwoorden zijn hier uitgelicht.
Staatssecretaris Wiebes stuurt de Tweede Kamer, mede namens minister Blok (Wonen & Rijksdienst) scenario’s van de ontwikkeling van het eigenwoningforfait (EWF) gegeven de mogelijke ontwikkeling van de huurprijsindex en de woningwaarden.
De Belastingdienst had eerder gemeld dat er een update zou volgen van het programma 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2014' . Door technische redenen is deze pas 4 februari jl. beschikbaar gesteld.
De nieuwe versie van het programma 'Verzoek of wijziging voorlopige aanslag 2014' is als download op de website van de Belasstingdienst beschikbaar.
Bijna driekwart van de huiseigenaren (73%) vindt de recente verhoging van het eigenwoningforfait niet acceptabel. Meer belasting betalen op het moment dat je huis sterk in waarde is gedaald, gaat er bij 70% niet in. Het forfait dat je bij je inkomen moet optellen en waarover je inkomstenbelasting betaalt, zou moeten dalen of in het ergste geval gelijk moeten blijven, maar niet stijgen.
Er zijn vragen door het kamerlid Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van Financiën gesteld over de bijstellingsregeling directe belastingen(ingezonden 6 januari 2014).
Het tarief in de eerste belastingschijf en het percentage in box 2 (DGA / bedrijven) zou niet correct zijn.
Staatssecretaris Weekers van Financiën stuurt mede namens minister Blok voor Wonen en Rijksdienst de Tweede Kamer de antwoorden op Kamervragen over hoe de verhoging van de percentages ter vaststelling van het zogenoemde eigenwoningforfait per 1 januari 2014 tot stand is gekomen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.