De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord of een geslaagd verzoek als bedoeld in onderdeel 2.4 van het Verzamelbesluit Toeslagen - waardoor geen sprake is van toeslagpartnerschap - doorwerkt naar het fiscaal partnerschap in de inkomstenbelasting.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft het standpunt KG:070:2023:12 gewijzigd. Het betreft enkele redactionele wijzigingen. Daarnaast is situatie B verduidelijkt. Situatie C is toegevoegd. Situatie C uit de vorige versie van het standpunt is hernoemd naar situatie D. Verder is de beschouwing uitgebreid. Inhoudelijk zijn geen wijzigingen beoogd.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de goedkeuring voor nieuwbouwdepots ook geldt als een schuld voor de bouw van een nieuwbouwwoning wordt aangegaan bij een andere dan een aangewezen administratieplichtige en het gehele bedrag van de schuld op een normale bankrekening wordt gestort.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft een vraag beantwoord over de wijze waarop navorderingsaanslagen erfbelasting bij de erfgenamen in aanmerking worden genomen in box 3.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord op welke wijze een depositofonds voor uitvaartgelden in aanmerking moet worden genomen in box 3.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord wat de eigenwoningreserve is als een belastingplichtige op grond van de huwelijkse voorwaarden bij ontbinding van het huwelijk en verkoop van de woning meer overwaarde ontvangt.
De Kennisgroep aanmerkelijk belang heeft de vraag beantwoord of het “stallen” van gelden door een bv bij een aandeelhouder onder het schuldenbegrip van artikel 4.13, eerste lid, onderdeel f, van de Wet inkomstenbelasting 2001 valt.
De Kennisgroep loonheffing algemeen heeft een standpunt ingenomen over het vaststellen van een zakelijke rente bij een koopsomlening, die wordt aangegaan ter financiering van de aankoop van aandelen in de werkgever.
De Kennisgroep successiewet heeft een vraag beantwoord over de aftrek wegens een opgeofferd bedrag bij toepassing van artikel 10 Successiewet 1956. Aan de hand van een voorbeeld met een koophuis wordt een en ander toegelicht.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of een belastingplichtige voor de eigenwoningregeling voldoet aan de voorwaarde dat de waardeverandering van de woning hem of zijn partner grotendeels aangaat (hierna: de 50%-eis) als de waarde van de grond in verhouding tot de grond en de opstal samen meer bedraagt dan 50%.
In dit besluit zijn de beleidsstandpunten opgenomen over de lijfrenteverzekering, de lijfrenterekening, het lijfrentebeleggingsrecht, de aftrek van premies voor lijfrenteverzekeringen en de aftrek van de inleg voor lijfrenterekeningen en lijfrentebeleggingsrechten als uitgaven voor inkomensvoorzieningen onder de Wet IB 2001. Ook zijn de beleidsstandpunten opgenomen over vóór 2001 gesloten lijfrenten en andere rechten op periodieke uitkeringen voor de toepassing van de Invoeringswet Wet inkomstenbelasting 2001. Daarnaast zijn beleidsstandpunten opgenomen over onderhoudsverplichtingen in de vorm van verrekening van pensioenrechten.
De Belastingdienst heeft antwoord gegeven op de vraag of het na het invoeren van de WTP per 1 juli 2023 binnen de fiscale pensioenregels nog mogelijk is om een nieuwe premieregeling in te voeren met een met de leeftijd oplopend premiepercentage.
De Belastingdienst behandelt de vraag op welke wijze vaste indexatie van een ingegaan partnerpensioen bij overlijden voor pensioendatum en een ingegaan wezenpensioen onder de werking van de WTP kan worden vormgegeven.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord hoe het eigenwoningforfait moet worden bepaald als een belastingplichtige zich niet gelijktijdig met de verhuizing inschrijft op het woonadres van de nieuwe woning in de basisregistratie personen.
De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft vragen beantwoord over de omzetting van een al ingegane oudedagslijfrente in een uitgestelde oudedagslijfrente.
Het vraagstuk van de individuele en buitensporige last ontwikkelt zich in de jurisprudentie. Dit standpunt geeft de stand van zaken tot de publicatiedatum met betrekking tot dit vraagstuk en beperkt zich tot de individuele en buitensporige last in relatie tot box 3.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord of bij een inwonende au pair sprake is van fiscaal partnerschap.
{Fintool: in de praktijk een 'overbodige vraag', want antwoord is "Nee". Maar de verdere uitwerking omtrent huurovereenkomst kan wel praktischer zijn.]
De Belastingdienst had al eerder een Tiny house' aangegeven dat deze voor de eigenwoningregeling of huurtoeslag in aanmerking kan komen. Maar wat als de periode maximaal 10 jaar bedraagt?
De vraag is voorgelegd of een verplaatsbare woning die voor een maximale periode van tien jaar op een fundering van betonplaten wordt geplaatst als eigen woning kan worden aangemerkt.
De Kennisgroep Toeslagen heeft een standpunt ingenomen over de vraag of er voor partnerschap op basis van het voorafgaand jaar sprake moet zijn van een aaneensluitende periode van inschrijving op hetzelfde woonadres in de Basisregistratie Personen (BRP).
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of een woning in de zin van artikel 3.111, eerste lid, Wet IB 2001 die als gevolg van de aardbevingsschade ingrijpend verbouwd wordt anders dan tijdelijk als hoofdverblijf ter beschikking blijft staan als de belastingplichtige gedurende de verbouwing in een wisselwoning verblijft.
De Kennisgroep inkomstenbelasting niet-winst heeft de vraag beantwoord of kosten voor een verzekering ter vervanging van een hulpmiddel bij beschadiging, diefstal of verlies, kwalificeren als uitgaven voor specifieke zorgkosten.
De Kennisgroep onroerende zaken heeft de vraag beantwoord of de eigenwoningregeling geldt als de belastingplichtige vóór de juridische levering van de woning besluit om niet in de nieuwe woning te gaan wonen.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.