27 jun 2013 Nieuws

Opnieuw domper voor huizenmarkt

Spaargeld verplicht voor koop huis meldt de NOS. Huizenkopers dienen in de toekomst nog meer eigen geld mee te nemen. Dit bovenop de huidige afbouw van financieringen boven de 100% (huidige 105% wordt jaarlijks met 1% afgebouwd). De Commissie Structuur Nederlandse Banken heeft een advies uitgebracht aan minister Dijsselbloem, bevestigen bronnen aan de NOS.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het voorstel van de commissie staat dat huizenkopers 20% van de aankoop zelf moeten inleggen. Voor starters komt er in het voorstel een tegemoetkoming, doordat mensen tot 35 jaar hun pensioenpremies fiscaalvriendelijk opzij leggen.

Dat bedrag kan dan dienen als startkapitaal bij het kopen van een huis.

Minder vraag
Indien het advies overgenomen wordt, geeft dit een domper op de vraag naar koopwoningen. Daarom moet de maatregel volgens de commissie pas worden ingevoerd als de situatie op de huizenmarkt is verbeterd en de prijzen weer stijgen.

Bron: NOS

 

Lees ook…

Teulings (CPB): verlaag maximum leenbedrag niet

De (vertrekkende) directeur van het Centraal Planbureau stelt in interviews met De Telegraaf en Het Financieele Dagblad dat de aanscherping van de hypotheekregels in de ijskast moeten. Zolang de malaise op de huizenmarkt aanhoudt, is het onverstandig om het maximale leenbedrag bij de aankoop van een woning te verlagen, zegt hij in de interviews.

Uw mening

 
I.E. van der Leeden
27 jun 2013
Banken moeten meer geld in kas hebben. Dat is obv Basel-akkoord zo bepaald (verbetering leverage ratio). We hebben nu veel last van wat er in Europa wordt afgesproken. Dat akkoord is heel regide en zou een volgende bankencrisis moeten voorkomen. Dat de economie hier zeer veel schade aan ondervindt is in het akkoord niet relevant gebleken. Maar die kapitale misser zal er juist voor zorgen dat banken nog veel meer in de problemen gaan komen. Huizenprijzen, als onderliggende waarde, blijven immers dalen. Geen bank is gebaat bij een instortende economie lijkt mij. Bovendien is het maatschappelijk volstrekt onverantwoord. De politiek kan proberen lapmiddelen te bedenken maar de kern van het probleem ligt bij Basel en Solvency.
 
John Bijlsma
27 jun 2013
Vreemd dat er tegenwoordig weining reactie is. Iedereen laat het maar over zich heen komen. Dus bij aankoop appartementje van 170k moet je 34 k spaargeld hebben? Pensioenpremie is bij iemand van pakweg 27 jaar oud bij lange na niet dit bedrag. NHG dezelfde regels? Hoe maak je de huizenmarkt kapot en daaraan gekoppeld de economie die ook (grotendeels) afhankelijk is van deze markt. Chapeau om dit op dit moment in de media te uiten. Nog meer onzekerheid kweken voor de toekomst. Het bericht is eigenlijk "koop nu een huis en in de toekomst kan niemand uw huis meer kopen".
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 jun 2013

Laatst gewijzigd

27 jun 2013