6 jul 2023 Helpdesk

Overdrachtsbelasting en nieuwbouw

Bij een helpdeskvraag over nieuwbouw zal men niet snel aan overdrachtsbelasting denken. Toch zijn er casussen waarbij wel sprake is van ‘nieuwbouw en overdrachtsbelasting’.

Alleen abonnees van Fintool hebben toegang tot dit onderdeel. Log graag in of neem een abonnement.

Dit artikel bevat 147 woorden

  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Lees ook…

Whitepaper ‘Overdrachtsbelasting’

Met Prinsjesdag 2020 is het wetsvoorstel “Wet differentiatie overdrachtsbelasting” gepubliceerd. Met een groot voor- of nadeel voor huizenkopers, is maar net welke ‘pet’ de koper op heeft. En hoewel met wetsvoorstellen in de regel vaak een ‘afwachtende houding’ aangenomen kan worden, dient de hypotheekadviseur met dit wetsvoorstel nu al aan de slag te gaan. Hierna wat ‘valkuilen’, uitleg, tips en opmerkingen.

[Update 13/11/2020], 1) geen einddatum, 2) woningwaardegrens

Verrekenen overdrachtsbelasting beleggingspand

Een vastgoedbelegger heeft in 2021 een pand aangekocht (8% overdrachtsbelasting). Na een kleine opknapbeurt kan het pand snel verkocht worden. In dit geval is sprake van doorverkoop binnen 6 maanden na aankoop. Kan de verkoper nu deze 8% 'terugvorderen'?

Levering koopwoning, maar verkoper blijft nog even wonen

Relatie A heeft een woning aangekocht voor €600.000 en wenst nog gebruik te maken van de verlaagde overdrachtsbelasting (startersvrijstelling, 0%). Door het transport nog deze maand (maart 2021) te laten passeren heeft relatie geen 'last' van de woningwaardegrens [€400.000]. De verkoper wil wel meewerken, maar wil/ kan de woning nog niet verlaten. Koper/ verkoper komen overeen dat de verkoper nog even blijft wonen, tot diens verhuizing mogelijk is (verwachting is over 2 maanden). Kan nu (toch) de 0% regeling toegepast worden?