MijnFintool

Home Dossiers verkeersveiligheid 1 tot 25 van 28

Mening Nederlanders gevraagd over verkeers-veiligheidsmaatregelen

Nederlanders kunnen online aangeven wat zij de beste maatregelen vinden om het verkeer veiliger te maken. Op een speciale website kan iedereen aangeven welke maatregelen zij zouden willen zien, waarbij zij ook rekening moeten houden met de kosten.

Wet verbetering aanpak rijden onder invloed

Wetsvoorstel voor wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 en het Wetboek van Strafvordering. Het gaat om het vervangen van de recidiveregeling ernstige verkeersdelicten en het invoeren van diverse maatregelen die zijn gericht op een betere aanpak van rijden onder invloed.

Online tool voor slachtoffers verkeersongeval

Slachtofferhulp Nederland en Achmea bieden aan de hand van een online tool mensen met licht letsel na een verkeersongeval een hulpmiddel.
Nieuws
3 okt 2022

Wijziging van de Regeling aanduiding motor- en bromfietshelmen

De regeling tot wijziging van de Regeling aanduiding motor- en bromfietshelmen (hierna ‘de regeling’) maakt het mogelijk dat de speed-pedelec-helm, indien deze voldoet aan de NTA 8776:2016, mag worden gebruikt als helm door snorfietsers.

Kamervragen over moties helmplicht, 30 km/u en autoverlichting

Minister Van Nieuwenhuizen gaf antwoord op Kamervragen over de moties helmplicht snorfietsen, 30 km/u in de bebouwde kom en continu voeren autoverlichting.

Invoering helmplicht snorfietsers

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van het Reglement verkeerstekens en verkeersborden (RVV) 1990 voor. Tot nu toe waren bestuurders en passagiers van snorfietsers uitgezonderd van de helmplicht.

Kamervragen over gevolgen lachgas in het verkeer

Staatssecretaris Blokhuis gaf antwoorden op Kamervragen over de gevolgen van lachgas in het verkeer.
Nieuws
1 aug 2019

Bestuurder Tesla met Autopilot is feitelijke bestuurder

Een automobilist stelt dat hij door het gebruik van de Autopilot niet als feitelijk bestuurder in de zin van artikel 61a van het RVV kan worden aangemerkt. Het hof zoekt voor de uitleg van het begrip 'bestuurder' aansluiting bij eerder gepubliceerde arresten waaruit volgt dat als bestuurder moet worden aangemerkt elke persoon die één of meer bedieningsorganen van een motorrijtuig hanteert en door middel daarvan de voortbeweging of rijrichting van het motorrijtuig beïnvloedt.

Kamervragen verkeersveiligheid vrouwen in het verkeer

Minister C. van Nieuwenhuizen Wijbenga heeft gereageerd op Kamervragen over het artikel 'Vrouwen kunnen niet autorijden en dit is waarom'.

Wijziging Beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen

Minister Van Nieuwenhuizen informeerde de Tweede Kamer over de wijziging van de beleidsregel voor de toelating van bijzondere bromfietsen.

Kamervragen over uitbreiding regelgeving handheld telefoongebruik in verkeer

Minister Van Nieuwenhuizen heeft gereageerd op nadere vragen over de voorgenomen wijziging van artikel 61a van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 voor handheld telefoongebruik in het verkeer.

Wet acceptatie buitenlandse APK

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 voor. Met deze wijziging wil de minister het mogelijk maken dat Nederlandse personen en bedrijven die een voertuig bezitten dat jarenlang niet in Nederland komt, in het buitenland een algemene periodieke keuring (APK) kunnen laten uitvoeren.
Nieuws
11 feb 2019

Ontwerpbesluit uitbreiding verbod vasthouden mobiele telefoon in het verkeer

Ontwerpbesluit voor de wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en de bijlage, bedoeld in artikel 2, 1e lid, van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften.

Toelating Stint op openbare weg formeel ingetrokken

Op 12 december 2018 bleek uit een onderzoek van TNO dat er risico’s zijn voor de veiligheid van de bestuurder en passagiers van de Stint. TNO constateerde onder meer problemen met de rem en de lengte van de remweg van de Stint.
Nieuws
14 sep 2018

Rapport kennis en gedrag veilige verkeersdeelname met smartphone

In dit rapport staan resultaten van een meting naar de kennis en het gebruik van de niet storen functie op de smartphone door fietsers en automobilisten.

Eindrapport 'Evaluatie beginnersregeling Regioplan'

Omdat beginnende, hoofdzakelijk jonge, bestuurders een groter risico vormen voor de verkeersveiligheid dan ervaren bestuurders, is in 2002 de beginnersregeling ingevoerd met als doel sneller actie te kunnen ondernemen bij beginnende bestuurders die herhaald ernstige verkeersovertredingen begaan.
Nieuws
13 jul 2018

MvA bij wetsvoorstel wijziging Wegenverkeerswet 1994

De memorie bevat antwoorden op het voorlopig verslag van de vaste commissie voor Infrastructuur, Waterstaat en Omgeving. Het verslag ging over het het wetsvoorstel voor de wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met het mogelijk maken van experimenten met geautomatiseerde systemen in motorrijtuigen. Er wordt uitgebreid ingegaan op 'aansprakelijkheid'.
Nieuws
29 jun 2018

Snorfiets mag naar de rijbaan

Gemeenten en alle andere wegbeheerders kunnen per 1 juli 2018 besluiten om op drukke fietspaden de snorfietser naar de rijbaan te verplaatsen. Daar waar de snorfietser naar de rijbaan moet, is de snorfietser ook verplicht een helm te dragen. Dit besluit is genomen op verzoek van de G4: Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.
Nieuws
28 mrt 2018

Q&A eCall

In een document zijn vragen en antwoorden opgenomen over eCall (automatisch contact met 112 bij een ernstig ongeval).
Nieuws
8 mrt 2018

Bedienen van telefoon in houder tijdens besturen auto is niet verboden

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft (8 maart 2018) uitspraak gedaan in de zaak over de oplegging van een sanctie op grond van de Wet Mulder voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het besturen van een auto. Het hof heeft degene aan wie de sanctie is opgelegd in het gelijk gesteld.

Hogere strafmaat voor (zeer) gevaarlijk rijgedrag

Minister Grapperhaus wil korte metten maken met automobilisten die de veiligheid van andere weggebruikers ernstig in gevaar brengen. Met een aantal maatregelen wil hij de verkeersveiligheid verbeteren.
Nieuws
23 jan 2017

Driekwart van Nederland wil een app-verbod op de fiets

Het gebruik van de smartphone neemt toe. Smartphones zijn handig om bijvoorbeeld mee te navigeren, maar ze kunnen ook afleiden. In het verkeer kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen; slingerende fietsers, bijna botsingen en soms erger. Smartagent Marketresponse (SAMR) heeft in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzocht hoe Nederland aankijkt tegen het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets.

Mogelijk helmplicht voor snorfietsers

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil wegbeheerders de mogelijkheid geven om op drukke fietspaden de snorfietser naar de rijbaan te verplaatsen. Op drukke fietspaden leidt de snorfiets tot verkeersonveilige situaties, bijvoorbeeld door te weinig ruimte voor inhalende snorfietsen of schrikreacties door het snelheidsverschil met fietsen. Daarnaast is de snorfiets is op bepaalde plaatsen een hinderlijke factor voor volledige benutting van de capaciteit van het fietspad.
Nieuws
4 feb 2015

Geen aanvullende wetgeving 'Aansprakelijkheid appende fietsers'

Een ongeval met een auto leidt bij fietsers vaak tot letsel, dat qua leed van een andere orde is dan de (veelal) beperkte schade aan de auto en ongeschonden bestuurder. Art. 185 van de Wegenverkeerswet is in het leven geroepen om te voorkomen dat een gewonde fietser in het ziekenhuis geconfronteerd wordt met het vergoeden van lakschade aan de auto. De kern van dit artikel is dat de automobilist verplicht is om bij een verkeersongeval de schade van anderen (niet-automobilisten) te vergoeden, behalve als het ongeval aan overmacht te wijten is.
Getoond 1 tot 25 van 28. Er zijn meer pagina's.

Permanent Aktueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1