MijnFintool

Home Dossiers beslagvrije voet 1 tot 25 van 49
Nieuws
29 jan 2024

Verrekenen van schuld bij de Svb voor mensen met AOW moet anders

Stel, je ontvangt AOW én je hebt een schuld bij de Sociale Verzekeringsbank (Svb). Om deze schuld af te lossen houdt de Svb maandelijks een bedrag in op je AOW. Maar sinds de invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet moet je maandelijks meer aflossen dan voorheen en blijft er minder geld over voor de kosten van levensonderhoud. Dit is in een notendop de situatie in de zaak waarover de Centrale Raad van Beroep (CRvB) een uitspraak heeft gedaan.

Eindejaarsregeling 2023 (internetconsultatie)

De Eindejaarsregeling 2023 bevat voornamelijk technisch onderhoud en enkele inhoudelijke wijzigingen om de wet uitvoerbaar en relevant te houden. Dergelijke wijzigingen volgen bijvoorbeeld uit de Fiscale verzamelwet 2024, het Belastingplan 2023 en betreffen ook ter codificatie van uitspraken en bestendig maken van uitvoeringspraktijk.

Geen beslag bij schuld voor huwelijk?

Man en vrouw zijn in (beperkte) gemeenschap van goederen gehuwd. Man heeft schuld aan het UWV die dateert van vóór het huwelijk. Die schuld valt niet in de gemeenschap.

Stappenplan verhoging minimumloon en beslagvrije voet

Als er beslag is gelegd op inkomen moet er een minimumbedrag overblijven om van te leven. Dit heet de beslagvrije voet.

Kamerbrief over beleidswijziging energietoeslag

Staatssecretaris Van Rij informeerde de Tweede Kamer over de beleidswijziging die is genomen om de energietoeslag te ontzien bij het vaststellen van het vermogen en bij het doen van een beslag of vordering.

Vtlb januari 2023

De vtlb-calculator en het rapport van januari 2023 zijn nu beschikbaar. In de calculator zijn de normen aangepast.

Herberekening van de beslagvrije voet

Vanaf 1 januari 2023 gaat het wettelijk minimumloon omhoog. Het kan zijn dat burgers met schulden het extra inkomen niet in hun portemonnee krijgen, omdat het deel dat zij er extra bij krijgen -door de stijging van het minimumloon- naar de schuldeiser gaat.
Nieuws
23 dec 2022

Wijzigingen 2023 sociale zekerheid

In 2023 verandert er een aantal regels op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hieronder vindt u een verkort overzicht van die wijzigingen.

Wijziging van de Regeling beslagvrije voet (internetconsultatie)

Mensen moeten voldoende middelen overhouden om in de basale kosten van levensonderhoud te kunnen voorzien. Hiervoor dient de beslagvrije voet. Een beslaglegger moet de beslagvrije voet in acht nemen.

Verzamelwet beslag- en executierecht (internetconsultatie)

Dit wetsvoorstel bevat, in aanvulling op de Wet herziening beslag- en executierecht (de Wet van 3 juni 2020 tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en de Faillissementswet in verband met de herziening van het beslag- en executierecht) nog enkele wijzigingen van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (hierna: Rv).
Nieuws
16 feb 2022

Verzamelwet SZW 2023 (internetconsultatie)

Het ministerie van SZW brengt jaarlijks een Verzamelwet uit. De Verzamelwet is bedoeld om wetgeving technisch te onderhouden en te optimaliseren. Technische wijzigingen zijn wijzigingen zonder inhoudelijke component, zoals het corrigeren van verwijzingen en het verbeteren van taalkundige formuleringen. Daarnaast bevat de Verzamelwet twaalf kleine inhoudelijke wijzigingen.

Besluit stroomlijning keten voor derdenbeslag (internetconsultatie)

Het kabinet acht het noodzakelijk dat de gegevensuitwisseling wordt verbeterd tussen partijen die beslag mogen leggen op periodiek inkomen of bevoegd zijn tot verrekening bij deze inkomsten. Het voorontwerp Wet stroomlijning keten derdenbeslag geeft een grondslag voor de geautomatiseerde uitwisseling van gegevens tussen deze partijen. Het voorontwerp bepaalt dat de gegevensuitwisseling verder wordt uitgewerkt in een algemene maatregel van bestuur (hierna: AMvB). Hierin voorziet deze AMvB.
Nieuws
26 okt 2021

Wetsvoorstel wijziging Verzamelwet SZW 2022

Staatssecretaris Wiersma stuurde de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en een nota van wijziging over het voorstel van wet tot wijziging Verzamelwet SZW 2022.
Nieuws
15 feb 2021

Adempauze voor toeslagouders met schulden

Ouders die in de problemen zijn gekomen door wat er mis is gegaan met de kinderopvangtoeslag en kampen met schulden krijgen een adempauze waarin schuldeisers geen oude schulden bij ze kunnen innen. Dat is het gevolg van een aangenomen amendement door de Tweede Kamer dat het ministerie van Financiën nu uitvoert.

Herziening van beslag- en executierecht biedt schuldenaar meer zekerheid (oktober 2020)

De wet die onder meer moet voorkomen dat mensen met schulden onder het bestaansminimum terechtkomen, treedt gefaseerd in werking. Als er beslag op iemand zijn spullen wordt gelegd voor de verkoop dan moet er wel iets overblijven om van te leven.
Nieuws
22 jul 2020

Beslagsyllabus 2020

Deze beslagsyllabus bevat eisen waaraan beslagrekesten moeten voldoen teneinde de voorzieningenrechter voldoende te informeren.

Vtlb-calculator en rapport van juli 2020

De nieuwe vtlb-calculator en het bijbehorende rapport van juli 2020 zijn nu beschikbaar. Als de Wsnp op iemand van toepassing is, berekent de bewindvoerder een vrij te laten bedrag. Van dat vrij te laten bedrag moet die persoon rondkomen. Al het inkomen boven het vrij te laten bedrag wordt overgemaakt naar een boedelrekening die de bewindvoerder beheert.

Beslagvrije voet (internetconsultatie)

Een goede en eenduidige vaststelling van de beslagvrije voet. Dit vraagt van alle beslagleggende partijen dat zij op een zelfde manier informatie met betrekking tot de leefsituatie en de hoogte van het inkomen uit de geleverde data herleiden. Tevens wordt de grondslag van de rekentool uitgewerkt zodat er centraal voor de berekening van de beslagvrije voet noodzakelijke herleidingen kan plaatsvinden.

De berekening van het vrij te laten bedrag

Als de Wsnp op iemand van toepassing is, berekent de bewindvoerder een vrij te laten bedrag. Van dat vrij te laten bedrag moet die persoon rondkomen. Al het inkomen boven het vrij te laten bedrag wordt overgemaakt naar een boedelrekening die de bewindvoerder beheert.

Totaaloverzicht schuldinformatie in de maak

Voor het eerst kan elke Nederlander snel en eenvoudig inzicht krijgen in actuele informatie over zijn schuldenpositie. Dit is mogelijk gemaakt door een initiatief van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG).

Kamervragen nabetaling Kindgebondenbudget

Staatssecretaris Van Ark gaf antwoord op Kamervragen over de nabetaling komende maand van kindgebondenbudget.

Wijziging Leidraad Invordering 2008

Dit besluit wijzigt het besluit van 12 juni 2008, nr. CPP2008/1137M. De Leidraad Invordering 2008 wordt gewijzigd in verband met een aantal benodigde technische en redactionele aanpassingen.
Getoond 1 tot 25 van 49. Er zijn meer pagina's.

Permanent Aktueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1