Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
 
21 nov 2022 Nieuws

Samenhang tussen hypotheekbedragen en betalingsachterstanden?

Huishoudens die ten opzichte van hun inkomen veel lenen voor hun hypotheek hebben een verhoogde kans op betalingsproblemen. Betalingsachterstanden komen in Nederland echter nog relatief weinig voor. Dat blijkt uit een AFM analyse van de financiële situatie van huishoudens die hypotheken hebben afgesloten in de periode 2012 tot en met 2017.
11 mei 2022 Nieuws

'Onderwaterrisico' hypotheken woningen gedaald

De financiële risico’s van hypotheken voor eigenwoningbezit zijn afgenomen. Het aandeel huishoudens met een woning 'onder water' (een hogere hypotheekschuld dan de waarde van de woning) is afgenomen van 33 procent in 2014 naar 6 procent in 2020.
3 sep 2021 Nieuws

Kamervragen invoeren prijsopdrijvende startersvrijstelling

Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoord op de schriftelijke vragen over het invoeren van de prijsopdrijvende startersvrijstelling.
10 feb 2021 Nieuws

Onderzoek maximale hypotheekbedrag

Er is onderzoek gedaan naar de mogelijk sturende werking van het informeren van consumenten over het maximale hypotheekbedrag dat zij op grond van de leennormen in de Tijdelijke regeling hypothecair krediet kunnen lenen en hoe een dergelijk ankereffect kan worden tegengegaan.
[Het ankereffect is het verschijnsel dat we ons onbewust concentreren op de eerste informatie die we krijgen en dit als uitgangspunt nemen zonder rationeel na te denken.]
14 jan 2021 Nieuws

AFM Agenda 2021

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) richt zich ook in 2021 op de bescherming van consumenten in kwetsbare situaties. De coronacrisis zet grote druk op de financiële weerbaarheid van huishoudens.
11 mei 2020 Nieuws

OHA en LTI

Een Consument (huiseigenaar) vordert via Kifid ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid van zijn ex-partner. In het echtscheidingsconvenant was dit ontslag overeengekomen. Ondanks een aantal argumenten van Consument weigert de geldverstrekker ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid van de ex-partner.
14 apr 2020 Nieuws

CPB publicatie woningmarkt

Deze notitie verkent de economische effecten van een verdere aanscherping van twee leennormen voor hypotheken: loan-to-value (LTV) en loan-to-income (LTI). Deze leennormen zijn onderdeel van macroprudentieel beleid, dat zich richt op het beperken van systeemrisico’s in de financiële sector.
14 mrt 2019 Nieuws

Geen bagatelvoorziening in TRHK

Minister W.B. Hoekstra reageerde op Kamervragen over de moeite die het oudere mensen en mensen met een uitkering kost om een zeer kleine hypotheek rond te krijgen.
12 mrt 2019 Nieuws

Kamervragen Agenda financiele sector

Minister Hoekstra stuurde de Eerste Kamer antwoorden op Kamervragen over de Agenda financiële sector. Zo werd o.a. gevraagd wat het effect is van de bankierseed op gedrag. Ook wordt ingegaan op de LTV en LTI.
16 nov 2018 Nieuws

Flexibele arbeidsrelatie geeft geen bestendig inkomen (ondanks intentieverklaring)

In een Kifid uitspraak (hoger beroep) wordt een huiseigenaar (deels) schadeloos gesteld vanwege overkreditering.
Getoond 1 tot 10 van 47. Er zijn meer pagina's.
 

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.