MijnFintool

Home Dossiers financiële planning 1 tot 25 van 40
Nieuws
22 jan 2025

Omzetting van een al ingegane oudedagslijfrente

De Kennisgroep verzekeringsproducten en assurantiebelasting heeft vragen beantwoord over de omzetting van een al ingegane oudedagslijfrente in een uitgestelde oudedagslijfrente.
Nieuws
27 jul 2021

Alternatieven in het uitkeringsritme van het nabestaandenpensioen

Kwalitatief onderzoek onder nabestaanden en financieel adviseurs ten behoeve van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Financiële planning is ingewikkeld

De vermogensopbouw van Nederlandse huishoudens is lang niet altijd optimaal. Een aanzienlijke groep huishoudens bouwt weinig vermogen op, of heeft het vastzitten in een eigen woning of pensioenfonds.
Nieuws
9 sep 2020

Oprichting VFBO

Het Verbond Financiële BeroepsOrganisaties (VFBO) is een feit. Onlangs hebben de voorzitters van FFP, SEH en RFEA de oprichtingsakte getekend, waarin afspraken zijn gemaakt rondom een krachtige samenwerking in de wereld van financieel advies.

Tool geeft ouders overzicht op financieel gebied

Vanaf het moment dat je weet dat je een kind verwacht tot dat je kind helemaal op eigen benen staat, is er ook op financieel gebied veel om je als ouders in te verdiepen.
Nieuws
19 nov 2019

Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen

Dit wetsvoorstel geeft mensen meer keuzes rondom pensioendatum. Mensen krijgen de keuze om een beperkt deel van het pensioen op te nemen als bedrag ineens.

Advies gewenst bij life events

78% van de werknemers wil wanneer zich een situatie voordoet met mogelijk financiële gevolgen terecht kunnen bij de werkgever. Met name wanneer het gaat over minder werken, vervroegd/deeltijd pensioen of minder inkomen door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat meldt Wijzer in Geldzaken naar aanleiding van een onderzoek.

Sparen in het buitenland, dichterbij dan u denkt.

Neemt u ‘sparen in het buitenland’ mee in uw advies en wat zijn de voor- en nadelen?
Sparen op een direct opneembare spaarrekening is geen vetpot, rentes van 0% tot circa 0,25% per jaar is in de meeste gevallen het maximaal haalbare. Nederlandse staatsobligaties met een negatief rendement genieten ook niet altijd de voorkeur. Toch kan om de spaarder moverende redenen (herinvestering, leeftijd, risico avers, etc.) de wens aanwezig zijn enkel te sparen (direct opneembaar/ deposito’s). Obligaties, familiehypotheken of crowdfunding kunnen een hoger rendement geven, maar hebben ook een hoger (koers)risico.
Nieuws
16 aug 2019

Regelen financiële kwesties

Bijna de helft van de cliënten die voor een levenstestament naar de notaris gaan, regelt daarin alleen financiële kwesties. In 46 procent van de gevallen gaat het om een combinatie van financiële, persoonlijke en medische zaken. Dat blijkt uit onderzoek onder notarissen door de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).
Nieuws
13 sep 2017

Financiële zorgen bij inkomensterugval

UWV Kennisverslag bevat de uitkomsten van een onderzoek, dat laat zien wanneer WW’ers zich bewust worden van de financiële gevolgen van de inkomensterugval, hoe ze hiermee omgaan en wat ze verwachten van UWV.
Nieuws
24 jun 2016

AFM: Geef elke Nederlander een persoonlijke pensioenrekening

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 24 juni 2016 haar position paper voor een toekomstbestendig pensioenstelsel gepubliceerd. In een eerder stadium van de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel heeft de AFM haar visie al naar buiten gebracht.

Kamervragen bericht ‘Vaker betalingsachterstand na slechte financiële opvoeding’

Staatssecretaris J. Klijnsma geeft antwoorden op Kamervragen over de samenhang tussen financiële opvoeding en betalingsachterstanden. Zij stelt dat ook andere partijen een rol spelen bij de voorlichting aan jongeren.
Nieuws
8 jul 2015

AFM rapport digitale pensioencommunicatie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkennend onderzoek gedaan naar digitale communicatie onder pensioenverzekeraars. Hieruit volgen goede praktijkvoorbeelden en concrete aanbevelingen voor pensioenuitvoerders.

Nibud-onderzoek Financieel Gedrag & psychologische principes

Psychologische processen zorgen voor dure financiële keuzes
Consumenten zijn zeer terughoudend bij het aanbreken van hun spaargeld. Het veilige gevoel van geld achter de hand te hebben, wint het van de rationele rekensom waarbij het goedkoper is om spaargeld in te zetten. De helft van de mensen met een lening wil geen spaargeld gebruiken om de lening af te lossen. Ook blijft 40% van de mensen liever rood staan dan de roodstand op te heffen met spaargeld. Dit blijkt uit het Nibud-onderzoek Financieel Gedrag & psychologische principes (zie download).
Nieuws
8 mei 2014

Waarom kiezen mensen voor een financieel planner?

Uit onderzoek onder Nederlanders met een bovengemiddeld inkomen blijkt dat 82% vindt dat FFP-leden (financieel planners die aangesloten zijn bij de Federatie Financieel Planners) deskundig zijn. Verder vindt maar liefst 91 % van de ondervraagden dat financieel planners met het FFP-keurmerk goed op de hoogte zijn van actualiteiten omtrent wet- en regelgeving.
Nieuws
10 feb 2014

Provisie en financieel plannen

Mag een onderneming die actief is als vermogensbeheerder en aanbieder aan een onafhankelijke financieel planner betalen voor advies aan haar klanten? De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft deze vraag gekregen naar aanleiding van een dergelijke constructie.
Nieuws
17 jan 2014

AFM pleit voor verdere uitbreiding mijnpensioenoverzicht

Het wetsvoorstel pensioencommunicatie zorgt voor pensioeninformatie die consumenten beter in staat stelt een goede financiële planning voor de oude dag te maken. Dit schrijft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in haar consultatiereactie aan de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wel vraagt de AFM aandacht voor een goede en snelle uitbreiding van mijnpensioenoverzicht.nl.
Nieuws
11 okt 2013

Greet Vernooij eerste FFP-planner van het jaar

Greet Vernooij is de eerste ‘FFP-planner van het jaar’. De medevennoot van Smit Vernooij c.s., een adviespraktijk voor financiële planning, kwam gisteren als beste naar voren in de finale op het derde achtereenvolgende FFP Congres. Dit jaarcongres trok een recordaantal van 700 bezoekers.

AFM voorstander Pensioendashboard en financiële planning

In 2012 is www.mijnpensioenoverzicht.nl verder uitgebreid. In het pensioenregister is nu ook te zien hoeveel pensioen voor de ex-partner is bestemd, kan de informatie makkelijker geëxporteerd worden en wordt de informatie van www.pensioenkijker.nl hier ondergebracht.
Nieuws
22 mrt 2013

MoneyView ziet kansen in 'Blok'hypotheek

MoneyView schrijft over kansen met de 'Blok'hypotheek in VVP dat deze week verschenen is. In de hyperlink is het artikel te downloaden.
Nieuws
29 sep 2015

Laatste wens voor overlijden? Nog 1 keer op vakantie

Ruim 40% van de Nederlanders geeft aan graag nog een reis te maken op het moment dat bekend is dat hun overlijden nabij is. Dit blijkt uit een onderzoek van Nuvema Uitvaartverzekering onder ruim 1000 respondenten.

IMK en Nibud pakken zwak financieel beheer ondernemers aan

Het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK) en het Nibud, Nationaal Instituut voor Budget voorlichting, slaan de handen ineen om te zorgen dat zelfstandig ondernemers niet door eigen onvermogen in financieel zwaar weer terechtkomen.

NVHP: Hypotheekregels met consumptief krediet omzeild

De vereniging van hypothecair planners NVHP signaleert volgens AM dat er in de markt partijen ‘actiever dan voorheen’ zijn met het aanbieden van consumptief krediet om deels een woning mee te financieren.

Geldproblemen grootst bij mensen die niet sparen

Bij de dag leven, niet willen sparen en moeilijk verleidingen kunnen weerstaan vergroten de kans op financiële problemen. Dat blijkt uit onderzoek van Nibud naar de factoren die van invloed zijn bij het ontstaan van financiële problemen.
Getoond 1 tot 25 van 40. Er zijn meer pagina's.

Permanent Aktueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1