Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
 
21 jul 2023 Nieuws

Kruislings schenken

De Belastingdienst en rechter 'prikken' door schenkconstructie. Door kruislings te schenken werd een dubbele schenkvrijstelling eigen woning beoogd.
2 jun 2023 Nieuws

Standpunt herroepen schenking, herleven eenmalige verhoogde vrijstelling schenkbelasting

De Kennisgroep successiewet heeft de vraag beantwoord of na herroepen van een schenking waarvoor een beroep is gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling, bij een nieuwe schenking door dezelfde schenker nogmaals een beroep kan worden gedaan op de eenmalig verhoogde vrijstelling.
1 dec 2022 Nieuws

Hoe zit het wel met gespreide schenking jubelton?

In het eerdere Fintool artikel "Verhoogde schenkvrijstelling" beschreven we al de problematiek rondom de verhoogde schenkvrijstelling (Jubelton). Gelukkig hoeven we niet in de pen te klimmen om Kamervragen te stellen en te helpen bij bezwaarschriften. De Belastingdienst heeft met een aanvullende publicatie helderheid geschapen, waarvoor chapeau!
2 mrt 2022 Nieuws

Mogelijke verlaging schenkingsvrijstelling eigen woning per 1 januari 2023 stap dichterbij

Het kabinet laat weten dat het mogelijk is om per 1 januari 2023 de schenkingsvrijstelling eigen woning, ook wel jubelton genoemd, te verlagen maar niet af te schaffen. Tevens zijn Kamervragen beantwoord over de mogelijke afschaffing.
17 jan 2022 Nieuws

Startnota kabinet-Rutte IV

De startnota van het kabinet-Rutte IV is de financiële vertaling van het coalitieakkoord. e startnota bevat de begrotingsafspraken voor de komende kabinetsperiode, waaronder de vastgestelde uitgavenplafonds, het inkomstenkader en de begrotingsregels.

Hieronder een paar 'aandachtspunten', die nog in wetgeving omgezet dienen te worden.
21 okt 2021 Nieuws

Kamervragen over evaluatie van verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning

Staatssecretaris Vijlbrief gaf antwoord op Kamervragen over de evaluatie van de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning.
1 jul 2021 Nieuws

Evaluatie schenkingsvrijstelling eigen woning

Het onderzoek is uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek en richt zich op de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning van € 100.000 (geïndexeerd) zoals deze geldt vanaf 2017. De vraagstelling die in het onderzoek centraal staat is: in hoeverre is de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning doeltreffend en doelmatig.
24 mrt 2021 Nieuws

Mogelijke verruiming schenkvrijstelling voor kleine groep

De Eerste Kamer heeft een motie aangenomen om te kijken of er een verruiming van de verhoogde schenkvrijstelling mogelijk is.
3 mrt 2021 Nieuws

Daling verhoogde schenkingen voor de eigen woning

In 2017 is de mogelijkheid om een ton belastingvrij te schenken ten behoeve van de eigen woning opnieuw geïntroduceerd. Er werd in 2017 en 2018 ongeveer 35 duizend keer gebruik van gemaakt, aanzienlijk minder dan in de eerste periode. In 2017 bedroeg de gemiddelde waarde van een schenking onder deze vrijstellingsregeling 63,2 duizend euro. De helft van deze woonschenkingen had een waarde van 50 duizend euro of minder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
15 jan 2019 Nieuws

Ontbrekende kruisjes aangifte schenkbelasting wijzigt vrijstelling niet

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelt dat de verhoogde vrijstelling schenkbelasting i.v.m. verkrijging door een kind van de ouders voor de aflossing van een eigenwoningschuld alleen in één kalenderjaar kan worden toegepast.

In deze casus is sprake van twee 'losse' schenkingen, niet te verwarren met de fiscale mogelijkheid tot het gespreid benutten in drie direct opeenvolgende kalenderjaren van de eenmalige verhoogde vrijstelling ten behoeve van een eigen woning.
Getoond 1 tot 10 van 18. Er zijn meer pagina's.
 

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.