Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
 
15 jan 2024 Kennis

Simpele casus, of toch niet?

Een huiseigenaar uit 2014 die nu een andere woning aankoopt en bij u aanklopt voor een (her)financiering. Voor de meeste adviseurs dagelijkse kost. In een whitepaper laten we zien hoe €1 verschil een gehele lening in box 3 kan doen belanden. Een gevalletje 'het is maar net hoe je het bekijkt'....
6 jan 2023 Kennis

Whitepaper 'Boedelmenging en hypotheekrenteaftrek'

Rekenmodel alleen voor abonnees
Ongetwijfeld heeft u het in de adviespraktijk meegemaakt. Een stelletje dat allebei eerder een huis (hypotheekrenteaftrek) heeft gehad en nu een ander huis kopen. Gemakshalve is de trouwdatum gelijk aan de passeerdatum. En u weet: trouwen = boedelmenging. Hoe gaat dit nu met de hypotheekrenteaftrek? Bereken met het rekenmodel eenvoudig de leningdelen en bijbehorende resterende looptijden.
26 sep 2022 Nieuws

Nieuwe nabestaandenpensioen

Nabestaandenpensioenen (NP) zullen drastisch veranderen als de voorstellen in de Wet toekomst pensioenen (Wtp) worden overgenomen volgens een Netspar paper.
31 dec 2021 Nieuws

Box 3 of toch box 1?

In wisselende vormen krijgen we via de helpdesk vragen over de mogelijkheid een hypotheek in box 3 te ‘krijgen’, of juist in box 1. Een 'populaire' variant is (wederom) de looptijd op 360 maanden te stellen van een annuïteitenhypotheek die valt onder het nieuwe recht, BP2013. Met de verlenging valt zo'n hypotheek inderdaad in box 3, want voldoet niet (meer) aan het aflosschema.
28 mei 2021 Kennis

Whitepaper betalingsachterstanden hypotheken

Ook bij de Fintool helpdesk komen vragen binnen hoe de fiscale behandeling is van betalingsachterstanden en betalingsregelingen bij box 1 hypotheken. In een uitgebreid document geven we fiscale duiding en overige aandachtspunten voor de (hypotheek)adviseur.
25 sep 2020 Nieuws

Uitgebreid artikel over wetsvoorstel verlaging overdrachtsbelasting

Wilt u ook alle 'in en outs' weten over het wetsvoorstel "Wet differentiatie overdrachtsbelasting", log dan in als abonnee en lees de tips, valkuilen en mogelijkheden in het artikel 'Whitepaper Overdrachtsbelasting'
18 sep 2020 Kennis

Whitepaper 'Overgangsrecht Bestaande Eigenwoningschuld'

Exclusief voor Fintool (kennisbank)abonnees
Voor de advisering over hypotheken is het begrip ´bestaande eigenwoningschuld´ (Box 1) omschreven in Wet IB2001, artikel 10bis.1 ‘bestaande eigenwoningschuld’ relevant voor het bepalen van het wel/niet verplicht annuïtair /lineair aflossen van de hypotheek, zoals deze sinds Belastingplan 2013 (BP2013) bestaat. In een compilatie van diverse Fintool artikelen/helpdeskvragen wordt aan de hand van een aantal casussen/helpdeskvragen nader ingezoomd op de (on)mogelijkheden gebruik te maken van aflossingsvrije leningen of voortzetting van bijvoorbeeld een KEW/SEW/BEW.
16 sep 2020 Kennis

Whitepaper Box 3 aanpassing vermogensrendementsheffing

Rekenmodel ziet op eerder 'proefballonnetje', niet omgezet in wet
Op het eerste gezicht lijkt het aanpassen van de berekening van de vermogensrendementsheffing sympathiek voor de spaarders. In een whitepaper laten we een aantal aandachtspunten zien voor de (hypotheek)adviseur die in het verleden een 'familiehypotheek' of een hypotheek voor een vakantiewoning heeft geadviseerd. Ook worden nog een aantal andere 'haken en ogen' beschreven. Tevens is een rekenmodel als download beschikbaar.
3 sep 2018 Nieuws

Belangrijke Fintool-publicaties die zijn verschenen in de vakantieperiode

De redactie van Fintool heeft deze zomer een aantal artikelen gepubliceerd tijdens de vakantieperiode. Het is daarom goed denkbaar dat deze aan uw aandacht zijn ontsnapt. Daarom publiceren wij hieronder deze artikelen in de vorm van een link naar de desbetreffende publicatie.
21 aug 2018 Kennis

Whitepaper: Afkoop KEW en verbouwingen. Wat mag nu wel en wat mag niet?

Kennisdocument: Exclusief voor Fintool-abonnees
Een veel voorkomende vraag van adviseurs (en consumenten) is de vraag of de afkoopwaarde van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) gebruikt mag worden voor een verbouwing. De variant daarop is de vraag of de afkoopwaarde ‘voorgefinancierd’ kan worden uit eigen middelen, waarna de afkoopwaarde gebruikt wordt om het spaarsaldo aan te zuiveren. En wat heeft de Belastingdienst nu eigenlijk (wel) goedgekeurd?
Getoond 1 tot 10 van 14. Er zijn meer pagina's.
 

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.