In 2024 nam het aantal Nederlanders van 18 jaar en ouder met een krediet verder af. Eind 2024 telde Nederland 7,3 miljoen mensen die bij BKR geregistreerd staan met een krediet, dat zijn er 300 duizend minder dan in 2023, toen 7,6 miljoen Nederlanders bij BKR geregistreerd stonden met een krediet.
Schuldhulpverleners (bij gemeenten) krijgen meer inzicht in schulden van inwoners doordat de Belastingdienst hun rapportage uitbreidt. Vanaf 6 maart kunnen gemeenten via het portaal Schuldhulpverlening van het Inlichtingenbureau (IB) nu ook actuele vorderingsgegevens van de Belastingdienst opvragen.
De monitor Wsnp 2023 —?de twintigste meting — laat zien dat de instroom in de Wet schuldsanering natuurlijke personen1 (hierna: Wsnp) iets gestegen is ten opzichte van 2022.
Het ministerie van SZW heeft laten onderzoeken of het zinvol is om de sociale omgeving van mensen met financiële problemen te stimuleren en faciliteren om hulp te bieden en hoe het ministerie dit het beste kan doen.
Met de aanpassing van de ministeriële regeling wordt een signaal van betalingsachterstanden toegevoegd voor de gemeenten Amsterdam, Tilburg en Groningen en het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
Onderzoek heeft het belang van het bewaren van schuldhulpregistratie aangetoond. Het verkorten van de huidige registratietermijn van vijf jaar – waartoe steeds meer gemeenten overgaan – leidt tot een grotere kans op terugval in problematische schulden en een verminderde beschikbaarheid van kredieten.
In haar uitspraak van 31 juli 2023, ECLI:NL:RBOVE:2023:3232, wees de Rechtbank Overijssel een verzoek om een dwangakkoord af. De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake is van een problematische schuldensituatie. De schuldenaar kan zijn totale schuldenlast in circa 38 maanden aflossen. Volgens de rechtbank heeft de schuldenaar daarbij perspectief om zijn schulden binnen een afzienbare periode af te lossen.
Aan de Kennisgroep invordering & civiel recht zijn naar aanleiding van deze uitspraak vragen gesteld.
Na een afgerond saneringskrediet loopt men meer risico om opnieuw in betalingsproblemen dan iemand zonder schuldhulpregelingsverleden. Dit is een van de conclusies van een onderzoek.
De vrijstellingen van omzetbelasting voor schuldhulpverlening en voor maatschappelijk werk gelden uitsluitend voor instellingen die niet systematisch winst beogen. In zoverre is Bijlage B bij het Uitvoeringsbesluit Omzetbelasting (OB) onverbindend. Dit heeft de Hoge Raad geoordeeld.
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Faillissementswet. Dit wetsvoorstel verbetert in de Faillissementswet de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen (Wsnp).
Het aantal mensen met een betalingsprobleem is in de afgelopen twaalf maanden opnieuw afgenomen. Ook het totaal aantal mensen met een krediet daalt. Dat blijkt uit de Kredietbarometer van Stichting BKR, die werd gepubliceerd.
Staatssecretaris De Vries gaf antwoord op Kamervragen over het bericht 'Ombudsman: financiële hulp regelen vaak te moeilijk voor ouderen'.
Minister Schouten gaf antwoord op Kamervragen vragen over het artikel 'Toezichthouder onderzoekt meldingen torenhoge kosten schuldhulp'.
Minister Kaag bood de Tweede Kamer de beantwoording aan van de feitelijke Kamervragen inzake Miljoenennota 2023 en begroting IX. Hieronder een selectie uit de vele vragen.
Ruim negen procent van de Nederlanders met een opgelost betalingsprobleem heeft binnen een jaar een nieuw betalingsprobleem. Dit blijkt uit de Schulden Monitor, een jaarlijks terugkerend statistisch rapport van Stichting BKR dat inzicht geeft in het financieel welzijn van Nederland. De kans op een betalingsprobleem wordt overigens aanzienlijk groter als een persoon meerdere kredieten op zijn naam heeft staan.
Het huidige wetsartikel 6:29 BW bepaalt dat de schuldenaar zonder toestemming van de schuldeiser niet bevoegd is het verschuldigde in gedeelten te voldoen. Dit betekent dat de rechter alleen met medewerking van de schuldeiser een betalingsregeling kan opleggen.
Problematische schulden zijn een individueel én een maatschappelijk probleem: een probleem dat met de huidige stijging van de prijzen voor energie en levensmiddelen snel groter dreigt te worden. Voor het voorkómen van risicovolle en problematische schulden is snel nieuw beleid nodig dat de bestaanszekerheid van mensen centraal stelt.
Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma maakt een proef mogelijk waarbij gemeenten en hypotheekverstrekkers mensen met betalingsachterstanden sneller hulp kunnen bieden.
Staatssecretaris Wiersma stuurde de Tweede Kamer de nota naar aanleiding van het verslag en een nota van wijziging over het voorstel van wet tot wijziging Verzamelwet SZW 2022.
Een van de wijzigingen betreft de gegevensuitwisseling tussen zorgverzekeraars en college van burgemeester en wethouders (e-mailadres/ telefoonnummer).
Eind 2020 hadden bijna 8,8 miljoen Nederlanders gezamenlijk ongeveer 10,6 miljoen consumptieve kredieten. Een jaar eerder waren er nog bijna 9,4 miljoen mensen met 11,5 miljoen kredieten.
Nederland telde op 1 oktober 2020 ruim 614 duizend huishoudens met geregistreerde problematische schulden. Dat is 7,6 procent van alle particuliere huishoudens. Aan het begin van 2020, voor de coronapandemie, was dat 7,9 procent. Onder de instromers nam het aandeel huishoudens met een zelfstandige of iemand met een flexibel contract toe. Dat meldt het CBS.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.