Dit koninklijk besluit voorziet in de inwerkingtreding per 10 juli 2024 van de bepalingen van de Implementatiewet zesde richtlijn motorrijtuigenverzekering (hierna: de Implementatiewet) en van het Besluit implementatie zesde richtlijn motorrijtuigenverzekering (hierna: het Besluit) die verband houden met de voorziening in geval van insolventie van een verzekeraar.
Dit wetsvoorstel wijzigt de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) en de Wet op het financieel toezicht ter implementatie van EU-richtlijn 2021/2118. Hierdoor wordt ook EU-richtlijn 2009/103/EG gewijzigd, betreffende de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid waartoe de deelneming aan het verkeer van motorrijtuigen aanleiding kan geven en de controle op de verzekering tegen deze aansprakelijkheid.
Minister Weerwind gaf een toelichting op het wetsvoorstel Implementatiewet 6e richtlijn motorrijtuigenverzekering. Het wetsvoorstel gaat over de verzekering tegen de wettelijke aansprakelijkheid en de controle op de verzekering tegen deze aansprakelijkheid.
Bezitters of houders van motorrijtuigen zijn ingevolge de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een uitzondering geldt voor personen die gemoedsbezwaren hebben tegen het sluiten van een verzekering en die als zodanig door of namens de Minister van Financiën zijn erkend.
In hoger beroep is een assurantietussenpersoon veroordeeld voor de (niet gedekte) schade (diefstal) als gevolg van het niet doorgeven van de eisen die de verzekeraar stelt aan het alarm van de te verzekeren auto.
Een verzekeraar kan zich beroepen op beveiligingsclausule in de verzekeringsovereenkomst, omdat de auto van verzekerde niet voorzien was van een beveiligingssysteem dat aan de beveilingsclausule voldeed.
Het bedrag dat personen die gemoedsbezwaren hebben tegen het sluiten van een verzekering, verschuldigd zijn voor het verkrijgen van een bewijs van vrijstelling van de verplichting van verzekering, beloopt voor het jaar 2022:
Schadevrije jaren kunnen per 1 januari 2022 na overlijden worden overgedragen aan de achtergebleven partner. Ook kunnen schadevrije jaren verdeeld worden onder ex-partners na een scheiding. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.
De kloof tussen wat autoverzekeraars opstrijken aan premies en wat zij uitkeren aan schadevergoeding aan klanten wordt steeds groter. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Hoewel de schadelast van verzekeraars de afgelopen jaren daalde, verhoogden verzekeraars toch hun premies. De Consumentenbond heeft het Verbond van Verzekeraars om opheldering gevraagd.
Mag een verzekeraar een diefstalschade afwijzen nu het kentekenbewijs op naam van de zoon staat en de vader de verzekeringnemers is? Causaal verband tussen afwijkende tenaamstelling en diefstal auto?
De kantonrechter begrijpt het standpunt van [gedaagde] zo, dat hij van mening is dat hij vanaf het moment dat het kenteken is geschorst (volgens [gedaagde]: 11 juni 2020) geen verzekeringspremie meer is verschuldigd.
Om bedrijven met een groot stilstaand wagenpark in deze lockdown tegemoet te komen, breidt RDW de verzamelaarsregeling rond schorsen uit. Dit gaat in op vrijdag 18 december 2020, vooralsnog voor de periode tot en met 19 januari 2021. Vanaf 18 december staat de verzamelaarsregeling tijdelijk open voor alle voertuigen, ongeacht hun leeftijd. Er is geen mogelijkheid tot het deelnemen aan de regeling met terugwerkende kracht.
De Algemene Ledenvergadering van het Verbond van Verzekeraars heeft het plan voor de invoering van Directe Schadeafhandeling voor particulier verzekerde personenauto’s goedgekeurd.
Het kentekenregister kent gevoelige en niet-gevoelige gegevens. Niet-gevoelige gegevens zijn voor een ieder te raadplegen, onder andere op www.rdw.nl en via open data. Gevoelige gegevens zijn geclassificeerd in persoonsgegevens, fraudegevoelige gegevens en concurrentiegevoelige gegevens, zoals vastgelegd in de Beleidsregel gevoelige gegevens kentekenregister. Gevoelige gegevens worden slechts aan bepaalde ontvangers voor een bepaalde doelbinding verstrekt. Deze ontvangers dienen zorgvuldig met gevoelige gegevens om te gaan. De RDW houdt hier toezicht op. Hoe en waarom de RDW toezicht houdt op de informatieverstrekking, is vastgelegd in dit document.
Verzekeringsclaims bij schadeverzekeraars dalen in het tweede kwartaal van 2020 met 5% van 2,88 naar 2,74 miljard euro. Vooral de omvang van autoverzekeringsclaims is gedaald omdat er wegens de coronacrisis minder gereden werd. Claims met betrekking tot arbeidsongeschiktheid en ziekteverzuim zijn gestegen. Dat meldt DNB.
De Commissie van Belanghebbenden van het CCV heeft besloten de overgangstermijn van de eisen voor reeds goedgekeurde systemen op bestaande modellen (CCV Keuringsvoorschrift KE01 “Keyless Entry/Start”) met een half jaar te verlengen.
Consument heeft dekking gevraagd voor schade aan zijn auto door een eenzijdig ongeval. Na het ongeval is hij naar huis gegaan zonder de komst van de politie af te wachten en zijn identiteit kenbaar te maken.
Het afsluiten van een autoverzekering heeft voor de meeste consumenten klaarblijkelijk niet de hoogste prioriteit. Uit onderzoek van brancheorganisatie FOCWA blijkt immers dat bijna de helft van de particuliere autobezitters in Nederland geen benul heeft van de hoogte van het eigen risico.
Verzekeraars van auto's hebben de premie voor de aansprakelijkheidsverzekering (WA) dit jaar flink verhoogd. Volgens vergelijkingssite Autoverzekering.nl zijn consumenten met een gemiddeld bedrag van bijna 700 euro per jaar ruim 11 procent duurder uit dan een jaar eerder.
Een consument heeft zich bij Kifid beklaagd over het feit dat verzekeraar een autoschade niet wil dekken, omdat het kenteken van de auto niet op zijn naam staat. De consument vindt dat de verzekeraar hem vooraf had moeten waarschuwen dat hij alleen een auto kan verzekeren waarvan het kenteken staat op zijn naam of die van zijn partner.
De keuringseisen van het keurmerk voor voertuigbeveiliging worden per 1 juli 2019 aangescherpt. Vanaf die datum wordt het keurmerk uitsluitend toegekend aan voertuigen met een beveiligingssysteem dat bestand is tegen relay attack.
In 2018 is het aantal gestolen personenauto’s wederom fors gedaald met 12,1%. Er werden er 7.261 gestolen tegen 8.257 in 2017. Ook andere voertuigen werden minder gestolen. Jonge personenvoertuigen van 1 jaar laten echter een stijging zien van 33%. Deze stijging wordt grotendeels veroorzaakt door een diefstaltoename van hybride voertuigen met ruim 95%. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV).
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.