MijnFintool

Home Dossiers DNB 1 tot 25 van 433
Nieuws
31 mrt 2025

Pensioenfondsen krijgen meer tijd

Pensioenuitvoerders krijgen meer tijd om hun plan voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel in te dienen bij De Nederlandse Bank en Autoriteit Financiële Markten. Ook mogen zij daarbij gebruik maken van de versoepelde indexatieregels.
Nieuws
17 mrt 2025

Europese groene obligaties

De verordening heeft tot doel investeringen in duurzame activiteiten te stimuleren door de invoering van geharmoniseerde normen voor ecologisch duurzame obligaties. Het besluit stelt eisen aan instellingen die willen voldoen aan de EU-standaard en daarmee een duurzame obligatie mogen uitgeven met het label «Europese groene obligatie» of «EuGB».

Wijzigingswet financiële markten 2026 (Internetconsultatie)

Dit voorstel past de Wet toezicht trustkantoren 2018 aan. Trustkantoren krijgen de verplichting om jaarlijks op hun website te melden wat de aard en de herkomst van hun cliënten is. Dit is bedoeld om transparantie te bevorderen.

Wetsvoorstel over hypotheekgegevens

Het kabinet wil De Nederlandsche Bank (DNB) de bevoegdheid geven om van hypotheekbezitters in Nederland gegevens te verzamelen. DNB heeft gegevens nodig voor het uitvoeren van wettelijke taken. Het wetsvoorstel dat hierover gaat, moet wel scherper worden afgebakend. Dat concludeert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) na een toetsing.
Nieuws
1 jul 2024

Regeling bekostiging financieel toezicht 2024

Jaarlijks worden voor het desbetreffende kalenderjaar de bandbreedtes en tarieven vastgesteld voor de vergoeding van toezichtkosten door de financiële sector. Deze regeling stelt de bandbreedtes en tarieven voor het kalenderjaar 2024 vast.
Nieuws
7 jun 2024

4 vragen over de renteverlaging

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft besloten de rente met 0,25% te verlagen. Vier vragen over dit besluit.
Nieuws
3 jun 2024

Wet rapportage hypotheekmarkt DNB

Dit wetsvoorstel voorziet in een rapportageverplichting voor bepaalde banken, (beheerders van) beleggingsinstellingen, pensioenfondsen en verzekeraars (of hun moederholdings). Zij worden verplicht gegevens te rapporteren aan De Nederlandsche Bank (DNB) over de door hen verstrekte of op hun balans staande hypothecaire leningen voor woningen en zakelijk vastgoed. Deze gegevens heeft DNB nodig om betrouwbare en actuele statistieken over de financiële sector en risicobeoordelingen op het gebied van de financiële stabiliteit te maken. De precieze gegevensset die moet worden gerapporteerd zal worden vastgelegd bij algemene maatregel van bestuur.

Consultatie verlenging regeling risicoweging hypothecaire leningen 2024

DNB is gestart met de publieke consultatie van de regeling tot wijziging van de Regeling specifieke bepalingen CRD en CRR in verband met de verlenging van een minimumvloer voor de risicoweging van leningen aan particulieren gedekt met hypotheken op onroerend goed in Nederland. De consultatie loopt tot en met 25 juni 2024.
Nieuws
10 apr 2024

Groene securitisaties

De markt voor Nederlandse groene securitisaties van woninghypotheken en voor groene gedekte obligaties is in 2023 ruim verdrievoudigd ten opzichte van 2022, zo blijkt uit cijfers van DNB. Daarmee wordt ingespeeld op de vraag van beleggers naar groene beleggingen.
Nieuws
29 jan 2024

Wet chartaal betalingsverkeer (internetconsultatie)

Contant geld vervult belangrijke maatschappelijke functies en publieke belangen. De Wet chartaal betalingsverkeer heeft tot doel om contant geld bereikbaar, beschikbaar en betaalbaar te houden. Het voorstel bevat de volgende maatregelen:

Nederlandse depositogarantie

Uit Europees onderzoek blijkt dat 96% van alle Europese rekeninghouders volledig beschermd wordt door de nationale depositogarantie. In Nederland is dat 97%. Het garantiebedrag van 100.000 euro verder verhogen, is dan ook niet nodig. Dat meldt DNB.
Nieuws
6 sep 2023

1,8 miljoen huishoudens woont liever anders

Kopen of huren? Voor 1,8 miljoen huishoudens sluit hun woonsituatie niet aan bij de voorkeur die zij hebben. Zij hebben nu een huurwoning, maar zouden liever een woning kopen, of zouden vanuit een koopwoning liever overstappen naar huren. Over het algemeen zijn koopwoningen het populairst, maar er is ook een duidelijke behoefte aan huurwoningen.
Nieuws
14 jun 2023

Regeling bekostiging financieel toezicht 2023

Jaarlijks worden voor het desbetreffende kalenderjaar de bandbreedtes en tarieven vastgesteld voor de vergoeding van toezichtkosten door de financiële sector. Deze regeling stelt de bandbreedtes en tarieven voor het kalenderjaar 2023 vast.
Nieuws
5 apr 2023

Beleidsregel afwikkelbaarheid verzekeraars 2023

Sinds de inwerkingtreding van de Wet herstel en afwikkeling verzekeraars vloeit uit de Wft voort dat verzekeraars en groepen afwikkelbaar moeten zijn, hetgeen wil zeggen dat DNB door afwikkelingsinstrumenten op de verzekeraar of groep toe te passen de afwikkelingsdoelstellingen moet kunnen verwezenlijken.
Nieuws
31 mrt 2023

Minder financiering met obligaties door geldverstrekkers

Hypotheekverstrekkers financieren Nederlandse woninghypotheken steeds minder vaak door de verkoop van obligaties met deze hypotheken als onderpand, blijkt uit nieuwe cijfers van DNB.
Nieuws
17 okt 2022

Regeling verlenging risicoweging hypothecaire leningen 2022

DNB constateert dat het systeemrisico in de Nederlandse woningmarkt aanhoudt. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren fors gestegen en tekenen van overwaardering blijven zichtbaar. De groei piekte in januari 2022 op 21,1 procent, het hoogste groeicijfer dat door het CBS is gemeten sinds het begin van de prijsindex in 1995. Als gevolg van de sterke prijsstijgingen, is de gemiddelde prijs sinds het dieptepunt in 2013 meer dan verdubbeld en zijn reële prijzen inmiddels hoger dan bij de vorige piek.
Nieuws
18 jul 2022

Consultatie van gewijzigde beleidsregel geschiktheid

Per 15 juli 2022 is de consultatie van de gewijzigde Beleidsregel Geschiktheid gestart. Deze beleidsregel beschrijft het kader dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) gebruiken bij de geschiktheidstoetsingen van beleidsbepalers in de financiële sector.

Consultatie verlenging regeling risicoweging hypothecaire leningen 2022

DNB start op 8 juli met de publieke consultatie van de regeling tot wijziging van de Regeling specifieke bepalingen CRD en CRR in verband met de verlenging van een minimumvloer voor de risicoweging van leningen aan particulieren gedekt met hypotheken op onroerend goed in Nederland.
Nieuws
9 mei 2022

Check je biljet-app

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een nieuwe app uitgebracht waarmee het nog makkelijker is eurobiljetten te controleren op echtheid.

DNB activeert depositogarantiestelsel

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft op 22 april 2022 besloten tot toepassing van het depositogarantiestelsel voor rekeninghouders van Amsterdam Trade Bank N.V. (ATB). DNB is namens de overheid uitvoerder van de Nederlandse Depositogarantie.
Nieuws
5 apr 2022

Kamervragen over Kaderwetevaluaties AFM en DNB

Minister Kaag gaf antwoord op Kamervragen aar aanleiding van de Kaderwetevaluaties van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) over de periode 2016-2020.
Nieuws
22 feb 2022

Verduurzaming financiële sector

Minister Kaag gaf antwoord op Kamervragen over het onderzoeksrapport 'Op weg naar een duurzame balans' van De Nederlandsche Bank.
Nieuws
2 mrt 2022

Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Faillissementswet

Aan de Eerste Kamer is het door de Tweede Kamer aangenomen wetsvoorstel 'Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Faillissementswet in verband met de bevoegdheid om vast te stellen of een bank of beleggingsonderneming faalt of waarschijnlijk zal falen en in verband met de verificatie van interesten die lopen vanaf de faillietverklaring van een bank of beleggingsonderneming' toegezonden.
Nieuws
3 feb 2022

Wijziging van het Besluit bestuurlijke boetes financiële sector

De materiële eisen uit de BRRD II worden geïmplementeerd middels de Implementatiewet. Op besluitniveau zijn enkele aanpassingen nodig om de implementatie te voltooien, door verdere uitvoering te geven aan de Implementatiewet. Het betreft het bepalen van boetecategorieën bij de bepalingen die in de Implementatiewet beboetbaar zijn gesteld door opname in de bijlagen bij de Wft.
Nieuws
13 jun 2022

Implementatieregeling richtlijn gedekte obligaties

Met dit artikel worden een aantal bepalingen uit de richtlijn gedekte obligaties aan de tabellen 1a en 2 toegevoegd. Tabel 1a bevat de richtlijnbepalingen die de Nederlandsche Bank (DNB) bij de uitvoering van haar taak op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) in acht neemt.
Getoond 1 tot 25 van 433. Er zijn meer pagina's.

Permanent Aktueel met Fintool?

Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.
Lees verder

Fintool bv © 2003/2025. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.

1
1