Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
27 dec 2017 Nieuws

Toezichtskosten geen belemmering voor nieuwkomers in de financiële sector

De kosten voor toezicht hebben geen invloed op de toetreding en groei van nieuwe partijen in de financiële sector, de ‘fintechs’. Belangrijker is of deze nieuwkomers goed gekwalificeerd personeel kunnen vinden en of er voldoende vraag is naar hun product. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau EY in opdracht van de Autoriteit Consument & Markt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De ACM ziet op basis van dit rapport geen reden om nader onderzoek te doen naar toezichtskosten.

Kleine partijen betalen relatief meer toezichtskosten

Toezichthouders AFM en DNB verzorgen het toezicht op de financiële sector. Partijen in deze sector moeten een bijdrage betalen voor dit toezicht. Enkele van deze nieuwe partijen hadden bij de ACM aangegeven dat zij de toezichtskosten te hoog vinden die de toezichthouders AFM en DNB rekenen. Uit het onderzoek blijkt dat kleine fintech-bedrijven weliswaar relatief meer betalen dan grotere bedrijven, maar dat hen dat niet belemmert in hun investeringsbeslissingen. In andere Europese landen is een vergelijkbaar beeld te zien.

Onderzoek naar belemmeringen

De ACM onderzoekt op dit moment welke belemmeringen fintechs tegenkomen als zij willen toetreden tot de financiële sector. De ACM vindt het van belang dat fintechs geen onnodige belemmeringen ervaren, zodat er meer concurrentie en innovatie kan ontstaan. 

Download: "Onderzoek naar fintechs op de Nederlandse Markt" (pdf, 17 pagina's, Engelstalig)

 

Bron: ACM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Hoe kijkt de AFM - in de context van innovatie - aan tegen bemiddelen?

Disintermediatie is een term die vaak wordt gebruikt in publicaties over FinTech. Partijen richten zich op een heel specifiek onderdeel van de waardeketen met als doel om dat onderdeel digitaal te innoveren. AFM en DNB zien dit ook daadwerkelijk terug in de praktijk, dikwijls wordt daarbij het bemiddelingsbegrip geraakt. Bijvoorbeeld: een financiële onderneming schakelt een FinTech-bedrijf in om de relevante data, nodig voor de verstrekking van een hypotheek, digitaal te verzamelen. Het FinTech-bedrijf verzamelt deze data in opdracht van de consument en stuurt deze - met instemming - door naar de aanbieder. In dit geval is sprake van (beroeps-/bedrijfsmatige) werkzaamheden die gericht zijn op het tot stand brengen van een overeenkomst.

Trendrapport over Fintech

PwC heeft in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Banken een rapport geschreven. Met de stabiele en loyale klantenbasis kunnen banken hun voordeel doen met de innovatieve werkwijzen, ideeën en aantrekkelijke nieuwe toepassingen van FinTech-bedrijven. Banken zoeken daarom actief de samenwerking met FinTech ondernemingen en andersom.

Rubrieken

Opvoerdatum

27 dec 2017

Laatst gewijzigd

27 dec 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2017. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.