Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
14 feb 2018 Nieuws

Beperkte kennis hypotheekadviseurs?

Minister Ollongren stuurde de Tweede Kamer een antwoord op de aanvullende vraag van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken die is gesteld naar aanleiding van de beantwoording samenhangende met de Najaarsnota: ‘Hoe het kan dat slechts 1% van de NHG’ers (Nationale Hypotheek Garantie) de extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen gebruikt?’.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Download 'Beantwoording vraag nadere informatie energiebesparende maatregelen' (pdf, 2 pagina's)

Bovenop de maximale Loan-to-Value (LTV) van 100%2, dat is de maximale lening ten opzichte van de waarde van de woning, mag aanvullend tot 106% geleend worden ten behoeve van verduurzaming.

Over heel 2017 blijkt gemiddeld bij 2,1% van de afgegeven NHG-garanties gebruik gemaakt te zijn van de extra leenruimte voor energiebesparende maatregelen. Er lijkt sprake van een stijgende trend; in het laatste kwartaal was dit percentage gemiddeld 3,2%. Deze extra leenruimte geldt overigens ook voor niet-NHG-hypotheken.

LTV

Het daadwerkelijke percentage huishoudens dat bij de aankoop energiebesparende maatregelen treft ligt waarschijnlijk hoger. Voor hypotheken met een LTV onder het maximum is namelijk niet uitgesloten dat huishoudens ook hier energiebesparende maatregelen hebben getroffen. Doordat in zo’n geval geen gebruik wordt gemaakt van de extra leenruimte is dit niet altijd zichtbaar in de boeken van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW, de uitvoerder van de NHG). Het WEW noemt daarnaast meerdere mogelijke oorzaken voor het beperkte gebruik van de wettelijke mogelijkheid om voor verduurzaming tot 106% te financieren.

Factoren

Belangrijke factoren hierin zijn dat veel hypotheekadviseurs slechts beperkte kennis hebben van de mogelijkheden om verduurzamingsinvesteringen mee te financieren. Ook bij de klant zijn de voordelen van verduurzaming en de financiële mogelijkheden niet altijd bekend. Tevens kunnen ook huishoudens die tegen de maximale LTV financieren, duurzaamheidsinvesteringen uit eigen vermogen doen, mogelijk aangevuld met (gemeentelijke) subsidies.

Kennisoverdracht

Het WEW heeft in 2017 verschillende initiatieven genomen om energiebesparing nadrukkelijker op de agenda te zetten bij hypotheekadviseurs, geldverstrekkers en klanten. Zo zijn er verschillende trainingen voor adviseurs georganiseerd in samenwerking met marktpartijen om het kennisniveau over de financiering van verduurzamingsinvesteringen te verhogen.

NEF

Om financiering van energiebesparende maatregelen eenvoudiger en aantrekkelijker te maken is in 2014 tevens het Nationaal Energiebespaarfonds
(NEF) gestart met het verstrekken van consumptieve leningen voor energiebesparing. Het NEF loopt steeds beter. In het jaar 2017 zette het voor 73
miljoen euro aan energiebesparingsleningen uit bij eigenaar-bewoners en Verenigingen van Eigenaren (VVE’s).

 

Bron; Rijksoverheid

Lees ook…

Berekening maximale lening bij EBV

Stichting WEW heeft veel veel vragen ontvangen over de interpretatie van de verruimde LTV-norm in geval van Energiebesparende Voorzieningen (EBV). Hoe bereken je de maximale lening op basis van LTV bij toepassing van EBV? Op verzoek van Stichting WEW heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op dit punt nu de benodigde helderheid verschaft.

Flitspeiling Energiebesparende maatregelen onder woningeigenaren

Om inzicht te krijgen in energiebesparing in Nederlandse huishoudens heeft Kantar Public in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een peiling onder huiseigenaren uitgevoerd.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

14 feb 2018

Laatst gewijzigd

14 feb 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.