Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
17 mei 2018 Nieuws

Monitor Brede Welvaart

In deze Monitor wordt de vraag beantwoord hoe het staat met de brede welvaart in Nederland. Deze is gedefinieerd als de kwaliteit van leven van de huidige inwoners van Nederland en de mate waarin die invloed heeft op de welvaart van latere generaties hier te lande en die van mensen elders in de wereld.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In de Monitor wordt uitgegaan van de definitie van duurzaamheid: 'Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder dat daarmee de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar worden gebracht. Brede welvaart wordt dus gemeten in drie dimensies: Hier en Nu, Later en Elders.'

Brede welvaart kent dan ook drie dimensies: “Hier en Nu”, “Later” en “Elders”. De staat van onze brede welvaart wordt niet uitgedrukt in één enkel cijfer. Het antwoord op de vraag hoe het met onze brede welvaart is gesteld is dan ook niet eenduidig te geven. Het wordt gevormd door de veelheid aan indicatoren af te gaan die verbonden zijn aan de drie brede-welvaartsdimensies.

Vergelijking

Over het algemeen stijgt de brede welvaart in het “Hier en Nu” of blijft gelijk. Waar die gelijk blijft, is het welvaartsniveau hoog in vergelijking met andere landen. Een vergelijking van de trends van de brede welvaart “Hier en Nu”, met de trends voor “Later” en “Elders” laat zien dat er belangrijke afruilrelaties spelen. De welvaartsgroei op dit moment gaat gepaard met verliezen op andere terreinen.

  • De eerste afruil is dat de aanzienlijke brede welvaart “Hier en Nu” gepaard gaat met een intering op belangrijke natuurlijke hulpbronnen in Nederland (natuurlijk kapitaal). Voor het menselijk kapitaal, dat wordt bepaald door het aantal gewerkte uren, de gezondheid en het onderwijsniveau van mensen, valt op dat Nederland voor een aantal indicatoren geen hoge positie op de EU-ranglijst inneemt.
  • De tweede afruil is dat de aanzienlijke brede welvaart “Hier en Nu” samengaat met een relatief hoge druk op de brede welvaart van andere landen. Vergeleken met andere EU-landen voert Nederland relatief veel grondstoffen in, en dan vooral vanuit ontwikkelingslanden. Hierdoor legt Nederland een relatief groot beslag op het natuurlijk kapitaal van deze landen. Hier staat tegenover dat Nederland in vergelijking met andere EU-landen relatief veel uitgeeft aan ontwikkelingshulp.

Download: "Monitor Brede Welvaart" (pdf, 125 pagina's)

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Kamervragen welvaartsstijging

Minister Koolmees gaf antwoorden op Kamervragen over bij wie de 3% welvaartsstijging terecht is gekomen in 2018.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

17 mei 2018

Laatst gewijzigd

17 mei 2018

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.