Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
29 mei 2019 Nieuws

Aansprakelijkheid letselschade en opstalverzekeringen

Navraag bij de NCG leert dat er vragen leven rondom de verzekerbaarheid van ondernemers in het aardbevingsgebied. Het beeld bestaat dat ondernemers in het aardbevingsgebied een risico lopen aansprakelijk te zijn voor letselschade die hun werknemers, klanten of bezoekers lijden als gevolg van schade aan het bedrijfspand door bodembeweging als gevolg van gaswinning en dat deze schade niet gedekt wordt door een aansprakelijkheidsverzekering.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Ook leven er vragen rondom de verzekerbaarheid van schade aan bedrijfspanden als gevolg van bodembeweging door gaswinning onder de opstalverzekering.

Kamerbrief

In een Kamerbrief schrijft minister E. Wiebes waarom er voor deze ondernemers geen reden is tot zorg. Als een derde, bijvoorbeeld een klant, bezoeker of medewerker, in een bedrijfspand letselschade oploopt als gevolg van bodembeweging door gaswinning uit het Groningenveld, dan is de mijnbouwexploitant (NAM) daarvoor risicoaansprakelijk en niet de ondernemer. Deze schade kan door de gedupeerde thans direct op NAM en straks via het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) worden verhaald. Dit komt dus in principe niet ten laste van de verzekering van de ondernemer. Mocht een ondernemer toch succesvol aansprakelijk worden gesteld, dan dekt de aansprakelijkheidsverzekering eventuele schade.

Opstalverzekering

Het is mogelijk dat een verzekeraar in een opstalverzekering geen dekking biedt voor schade aan een bedrijfspand als gevolg van een geïnduceerde beving. Dit betekent echter niet dat een ondernemer voor zijn bedrijfspand geen opstalverzekering kan afsluiten. Schade ontstaan aan zijn bedrijfspand als gevolg van bodembeweging door gaswinning uit het Groningenveld kan via de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) en straks het Instituut Mijnbouwschade Groningen verhaald worden. Schade die wordt afgewezen door deze partijen is niet veroorzaakt door geïnduceerde bevingen en zal dus onder de dekking van de opstalverzekering vallen.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

29 mei 2019

Laatst gewijzigd

29 mei 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2019. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.