Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
7 aug 2020 Nieuws

Zorgen over de woningmarkt in crisistijd nemen af

De uitslag van de derde coronapeiling onder leden van Vereniging Eigen Huis is zogezegd positief te noemen. Men maakt zich minder zorgen over de daling van huizenprijzen en ook de angst dat de woningmarkt eventueel stil zou kunnen vallen is fors afgenomen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In juli is slechts 22% van de huiseigenaren bezorgd over een eventuele daling van huizenprijzen door de coronacrisis. In april en mei was dat nog 50%. Ook de angst dat de woningmarkt stilvalt, is sterk afgenomen. In het begin van de crisis dacht namelijk bijna de helft van de huiseigenaren dat dit zou gaan gebeuren, afgelopen maand was dit nog maar 18%. De verwachting over een afnemende vraag naar woningen daalt eveneens spectaculair van 72% aan het begin van de crisis naar 32% in juli. De huizenbezitter is dus ondanks de huidige coronaproblemen positiever gestemd dan de maanden daarvoor. Dit zijn enkele uitkomsten van de derde coronapeiling onder leden van Vereniging Eigen Huis.  

Verhuisplannen worden niet uitgesteld

Uit de recente ledenpeiling blijkt ook dat minder mensen hun verhuisplannen uitstellen. In juli is de coronacrisis voor slechts 18% van de respondenten de belangrijkste reden om hun plannen voor een andere woning uit te stellen. In juni lag dit nog op 29%.  

Minder zorgen over betalingsproblemen hypotheek

Ook de zorgen over betalingsproblemen nemen af. In de twee eerdere peilingen was 4% van de huiseigenaren bezorgd of ze de hypotheeklasten wel konden blijven betalen, inmiddels is dat gehalveerd tot 2%.

Vooral onder zzp’ers en ondernemers is het sentiment aanzienlijk verbeterd. In maart zag 14% nog problemen opdoemen en twijfelden ze of ze aan hun hypotheekverplichtingen konden blijven voldoen, in juli is dat afgenomen tot 5%. Het vertrouwen onder ondernemers en zzp’ers dat zij voldoende inkomen kunnen verwerven is ook toegenomen van 41% naar 63%.  

Terugval nieuwbouw

Huiseigenaren blijven onverminderd negatief over de sterke terugval in de productie van nieuwe woningen. Bijna 6 op de 10 maakt zich hier grote zorgen over, dat is een kleine toename ten opzichte van de twee eerdere peilingen.  

Meer thuiswerken

Een opvallende uitkomst is dat 63% van de respondenten door de coronacrisis meer is gaan thuiswerken. Daardoor zegt 13% dat er behoefte is aan extra werkruimte in huis en een derde geeft meer geld uit aan zijn woning dan voorheen.  


Bron: Vereniging Eigen Huis

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Forse daling consumentenvertrouwen woningmarkt

Ondanks de stijgende huizenprijzen daalt het consumentenvertrouwen in de woningmarkt, zo blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De stemmingsgraadmeter van de woningmarkt staat inmiddels op het laagste punt sinds de nadagen van de crisis in juni 2014.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

7 aug 2020

Laatst gewijzigd

7 aug 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.