Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
31 jan 2022 Nieuws

Overzicht gemeenten die opkoopbescherming invoeren

De opkoopbescherming zorgt ervoor dat in gewilde gebieden huizen niet zomaar kunnen worden opgekocht voor de verhuur. Op die manier blijven meer koopwoningen beschikbaar voor mensen die er zelf in gaan wonen. De opkoopbescherming is per 1 januari 2022 in werking gegaan.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De druk op de woningmarkt wordt in het hele land flink gevoeld. Steeds meer mensen hebben moeite met het vinden van een betaalbare koopwoning. Om woningzoekenden, waaronder starters en middeninkomens, op de woningmarkt meer kans te geven op een betaalbare koopwoning, kan een gemeente ervoor kiezen een opkoopbescherming in te voeren. Dit kan in buurten waar schaarste is aan goedkope en middeldure koopwoningen of wanneer de leefbaarheid van een buurt onder druk staat door het opkopen van woningen voor de verhuur. De gemeente moet vooraf bepalen welke woningen in het goedkope en middeldure segment vallen.

Uitzonderingsgevallen

In drie uitzonderingsgevallen moet een gemeente, ondanks de ingevoerde opkoopbescherming, toch een vergunning voor verhuur verlenen, dit geldt bij woningen die:

  • aan familie worden verhuurd;
  • onderdeel zijn van een winkel-, kantoor- of bedrijfspand;
  • tijdelijk worden verhuurd.

Voor de tijdelijke verhuur geldt de voorwaarde dat de eigenaar de woning minimaal één jaar zelf heeft bewoond. Daarnaast kunnen gemeenten zelf extra uitzonderingsgevallen vaststellen die passend zijn bij de problematiek en samenstelling van de buurt.

De opkoopbescherming geldt vooralsnog voor vijf jaar. Hierna vindt een evaluatie plaats naar de noodzaak en relevantie van deze maatregel in de economische situatie van dat moment.

Hieronder staat een overzicht van gemeenten die de opkoopbescherming gaan invoeren, onder welk WOZ-waarde de wet valt en waar:

Plaats Wanneer WOZ-Waarde Waar Opmerking
Amsterdam vanaf half februari 2022 tot €512.000 Geldt voor de hele gemeente Zes op de tien Amsterdamse huizen vallen onder de opkoopbescherming
Rotterdam vanaf 1 januari 2022 tot €355.000 Bergpolder, Blijdorp, Bloemhof, Carnisse, Groot IJsselmonde, Het Lage Land, Hillegersberg-Zuid, Hillesluis, Kralingen-Oost, Kralingen-West, Middelland, Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, Oud-Charlois, Rubroek en Tarwewijk  
Den Haag vanaf 1 maart 2022 tot €355.000 Geldt voor de hele gemeente 80% van de jaarlijkse 'buy-to-let' aankopen worden beschermd
Utrecht vanaf half maart 2022 tot €440.000 Geldt voor de hele gemeente  
Eindhoven mogelijk vanaf het voorjaar 2022 tot €350.000
 
alle CBS-buurten 28% van de Eindhovense woningvoorraad (en 62% van alle koopwoningen) worden beschermd
Haarlem Per 1 februari 2022 tot €389.000 Geldt voor de hele gemeente  
Amstelveen waarschijnlijk vanaf juni 2022 tot €411.000 Geldt voor de hele gemeente Tot 26 januari inspraak bij de gemeente
Tilburg mogelijk voor de zomer 2022 tot €325.000 Geldt voor de hele gemeente  
Den Helder wordt 24 januari 2022 besproken in de gemeenteraad tot €250.000 het Centrum, de Visbuurt, de Van Galenbuurt en de Oostslootbuurt  
Groningen vanaf 1 maart 2022 tot €305.500 Geldt voor de hele gemeente  
Almere wordt in februari 2022 in de raad besproken tot €355.000 Geldt voor de hele gemeente Ongeveer 85% van de koopwoningen in Almere heeft een WOZ-waarde onder deze grens


De volgende gemeenten overwegen om een opkoopbescherming in te voeren:
Breda ,Nijmegen, Arnhem, Amersfoort, Apeldoorn, Maastricht, Zwolle, Enschede, Zaandam, Laren.

Lees ook…

Kamervragen over voorgenomen invoering opkoopbescherming Amsterdam

Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het artikel dat Amsterdam een opkoopbescherming wil invoeren voor de hele stad.

Uitzonderingsgevallen opkoopbescherming

In drie uitzonderingsgevallen moet een gemeente, ondanks de ingevoerde opkoopbescherming, toch een vergunning voor verhuur verlenen.

‘Flippen’ van woningen

Minister K.H. Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over de toepassing van de opkoopbescherming bij het ‘flippen’ van woningen.

Wijziging van de Huisvestingswet 2014 (internetconsultatie)

Dit wetsvoorstel strekt tot verbetering van de werking, uitvoerbaarheid en toekomstbestendigheid van de Huisvestingswet 2014. Om dit te bereiken worden de regels aangaande woonruimteverdeling, woonruimtevoorraadbeheer en de sturing en het toezicht op het lokale huisvestingsbeleid aangevuld en aangepast. (o.a. opkoopbescherming)

Wetsvoorstel opkoopbescherming

Minister Ollongren heeft twee voorstellen in internetconsultatie gebracht. Het gaat om het wetsvoorstel om een tijdelijk huurcontract eenmalig te verlengen en om het invoeren van een opkoopbescherming.

Kamervragen opkoopbescherming Amsterdam

Minister Ollongren gaf antwoord op Kamervragen over het artikel dat Amsterdam een opkoopbescherming wil invoeren voor de hele stad.

Rubrieken

Opvoerdatum

31 jan 2022

Laatst gewijzigd

31 jan 2022

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.