Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten

Juridische aspecten

1 tot 10 van 102.
3 okt 2013 Nieuws

Gemeenten maken fors minder gebruik van erfpacht

Gemeenten maken steeds minder gebruik van erfpacht. Het aantal in erfpacht uitgegeven percelen voor woningen is sinds het aanbreken van de crisis met maar liefst 64% sterk teruggelopen. Dat blijkt uit analyses van Deloitte op basis van data van het Kadaster.
9 sep 2013 Nieuws

Notarissen worden gecontroleerd op voldoende dekking beroepsaansprakelijkheid

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) gaat het Bureau Financieel Toezicht (BFT) melden welke notarissen niet of onvoldoende verzekerd zijn tegen beroepsaansprakelijkheid. Notarissen moeten op grond van de notariële regelgeving verzekerd zijn tegen beroepsaansprakelijkheid tot een bedrag van 25 miljoen euro. Tot voor kort werd dit geregeld via een verplichte collectieve beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een beslissing van de Raad van State in mei van dit jaar maakte daar een einde aan.
3 sep 2013 Nieuws

Waarborgsom niet gestort door koper, makelaar aansprakelijk gesteld door verkoper

Het blijft opletten met het stellen van bankgaranties bij de aankoop van een woning, zo blijkt uit onderstaande uitspraak van de Rechtbank Rotterdam. De gedaagde heeft als verkopende makelaar de verkoper niet onverwijld ervan op de hoogte gesteld dat de waarborgsom niet tijdig was gestort. Daarnaast heeft de rechter een uitspraak gedaan of de makelaar aansprakelijk is voor de door eiser gestelde schade.
30 aug 2013 Nieuws

Notariële akte nodig voor grote belastingvrije schenking?

Netwerk Notarissen heeft in als reactie op de uitgelekte plannen voor een verhoogde schenking (verhoogde schenking naar maximaal € 100.000) een brief gestuurd aan de minister van Financiën. Het schenken van zo'n groot bedrag moet worden vastgelegd in een notariële akte, stellen Netwerk Notarissen.
30 aug 2013 Nieuws

Consumentenbond niet tevreden over Notarissenregister

Volgens de Consumentenbond is de website www.registernotariaat.nl van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) een wassen neus. Dit doordat slechts een selecte groep binnen de beroepsorganisatie volledige toegang heeft tot het hele register.
28 aug 2013 Nieuws

Intentieverklaring koopovereenkomst woonhuis

Het zal je klant maar overkomen. Heeft relatie zijn huis al lang in de verkoop staan en staat hij bijna op het punt om op vakantie te gaan als er zich (plots) een koper aandient. De onderhandelingen verlopen voorspoedig en men komt tot een transactie. Wat nu? De verkoper wil de koper graag 'aan zich binden' en krijgt van zijn hypotheekadviseur de volgende tip: "teken beide een intentieverklaring en handel de zaken na terugkomst af."
20 aug 2013 Nieuws

De leveringsakte en de hypotheekakte: maakt de passeervolgorde uit?

Bij veel notariskantoren in Nederland is het gebruikelijk dat eerst de leveringsakte wordt getekend, om vervolgens de hypotheekakte te tekenen. Velen doen dit vanuit de gedachte dat de koper eerst de onroerende zaak zal moeten verkrijgen om deze vervolgens met een recht van hypotheek te kunnen bezwaren. Een andere – meer praktische – reden is dat koper en verkoper vaak tegelijkertijd op kantoor arriveren nadat zij het registergoed hebben geïnspecteerd, waardoor het logisch is om eerst de eigendomsoverdracht te laten plaatsvinden, zodat de verkoper zijn weg weer kan vervolgen. Deze praktijk kan echter het probleem met zich brengen dat de koper na het passeren van de akte van levering, de hypotheekakte niet wil (of kan) tekenen. Een aantal notarissen kiest daarom voor de omgedraaide passeervolgorde. Doen zij hier goed aan?
13 aug 2013 Nieuws

Huwelijkse voorwaarden: verdeling overwaarde na echtscheiding.

Als er huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld is het doorgaans volstrekt duidelijk hoe de verdeling van de vermogens bij een echtscheiding zal plaatsvinden. In een recente uitspraak interpreteert het Hof in een hoger beroep zaak de huwelijkse voorwaarden echter anders en doet de volgende uitspraak: de tijdens het huwelijk opgebouwde overwaarde van de woning zal gelijkelijk over de man en vrouw worden verdeeld, ondanks het feit dat de woning op naam van de man stond en zij met uitsluiting van elke gemeenschap van goederen waren getrouwd.
9 mei 2013 Nieuws

Rechtspraak: tijdelijke verhuur (loopt goed af voor verhuurder)

Een kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft recentelijke een uitspraak gedaan over een woning welke in de verkoop stond, maar tijdelijk door een huurder in gebruik genomen was. Hoewel het hier goed afloopt voor de verhuurder, is het in de praktijk raadzaam bij de tijdelijke verhuurd een deskundige partij in te schakelen om een mogelijke claim van een huurder te kunnen weerleggen.
9 mei 2013 Nieuws

Kifid komt met nieuw overzicht en zal reglement wijzigen

Binnenkort zal op de website van Kifid een lijst terug te vinden zijn met alle financiële dienstverleners die niet bij voorbaat bindend advies aanvaarden. Dit blijk uit antwoorden op eerder gestelde Kamervragen.
Getoond 1 tot 10 van 102. Er zijn meer pagina's.
 

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.