28 aug 2012 Nieuws

VEH: Hoge notariskosten leiden tot extra restschuld

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) worden mensen die hun huis gedwongen moeten verkopen extra gedupeerd door buitensporig hoge notaris- en veilingrekeningen. Vereniging Eigen Huis wil dat notarissen ook bij executieveilingen redelijke tarieven hanteren en dat de overheid toezicht houdt op deze vorm van woningverkopen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek naar de veilingkosten en ontdekte dat de totale veilingkosten bij iedere woning opnieuw volledig in rekening worden gebracht. Uit het persbericht: “Als er tijdens een executieveiling bijvoorbeeld 20 woningen worden geveild berekent de notaris per woning de volledige zaalhuur, de kosten voor de dagbladadvertentie en de veilingmeester. Ook het honorarium voor de notaris is soms erg fors: waar de ene notaris een vast bedrag van 2.950 euro per woning vraagt, vraagt een ander meer dan het dubbele. Ook komt het voor dat een notaris een percentage over de opbrengst in plaats van een uurtarief rekent. In alle gevallen is het onduidelijk hoeveel werk de notaris heeft verricht en wat daarvoor een redelijk tarief is.”

Bij een executieveiling heeft de verkoper geen keuze in notaris. De veilingnotaris heeft geen concurrentie en de koper moet de notaris betalen die het dossier van de geveilde woning behandelt. De notaris mag zelf zijn vergoeding bepalen sinds de tarieven in 1999 zijn vrijgegeven. Vereniging Eigen Huis wil dat er transparantie en onafhankelijk toezicht komt  op de  tarieven voor notarissen en veilinghuizen. Daarnaast wil de vereniging dat  wettelijk geregeld wordt dat executieveilingen alleen als uiterste middel worden gebruikt.

Bron: VEH, 05-06-2012

Uw mening

 
Edwin Zijdenbos
6 jun 2012
Van der Steur (VVD) vraagt wat de regering doet om hoge notariskosten bij executieveilingen van woningen te beperken. Er komt een onderzoek naar de praktijken van notarissen, zegt minister Opstelten (Justitie) toe.
 
Tim van de Poel
6 jun 2012
Als het aan vereniging eigen huis ligt moet dit gratis. Transparantie is het toverwoord. Meer toezicht meer regels.

Kortom een tsunami aan regels erbij. Wat schieten we hiermee op ? Over welke aantallen gaat het ? Juist weinig.

Wel mooie media-aandacht.
 
Berend Tooms
5 jun 2012
Die notarissen hebben al zoveel ingeleverd de afgelopen jaren, gaan ze dan ook nog hier aan tornen. Het is gewoon zielig.
Toch een mooie hobby, die veilingverkopen voor de notaris. Voor 20 keer 3K minus wat administratie- en logistieke kosten en wellicht wat penningen kun je er nog eens ouderwets je bed voor uitkomen.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.