15 feb 2013 Nieuws

Woonakkoord struikel'Blok' voor toekomstige doorstromer

Diverse partijen stellen dat de aanpassing van het woonakkoord (50% aflossingsvrij) toch positieve kanten heeft. Fintool heeft een rekenmodel gemaakt, waaruit blijkt dat de aanpassing van het woonakkoord, zoals deze week bekend gemaakt is, een blok aan het been is.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In het persbericht werd in eerste instantie alleen gesproken over een aflossingsvrije hypotheek, waarbij géén rente aftrek wordt genoten.

Inmiddels staat op de website van de SGP een nadere uitwerking van wat beoogd is, namelijk een aanvullende lening bovenop de annuïteitenhypotheek.

Elke maand kan de helft van de aflossing in de annuïteit weer opgenomen worden voor de verlaging van de maandlasten. Door deze opname en de rentebijschrijving over deze opnames, resteert bij een 100% annuïteitenhypotheek (en deze aanvullende lening) een toekomstige restschuld van 50%. Deze aanvullende lening is een aflossingsvrije hypotheek en valt in box 3.

Elke maand neemt de afloscomponent in de annuïteit toe. Daardoor lijkt het dat de opnamecapaciteit toeneemt met als gevolg lagere maandlasten. Vanwege de rentebijschrijving(en) over de opgenomen bedragen, is de lastenverlichting over de gehele looptijd echter gelijk (bij ongewijzigde rentestand). Het rekenmodel maakt een en ander duidelijker.

Het struikelblok in de voorgestelde aanpassing zit in de box 3 schuld, die een 'doorstromer' (verhuizer) heeft. De bijleenregeling gaat er van uit dat de aflossingen en overwaarde in de volgende woning worden geïnvesteerd. In het voorstel is deze aflossing lager vanwege de box 3 schuld die 'op papier' is opgebouwd. Als de doorstromer in de toekomst gaat verhuizen, zal de box 3 schuld consumptief worden getoetst door de geldverstrekker. Daarmee zal de maximaal te verkrijgen hypotheek dalen. Een mogelijk gevolg is dat doorstromen dan geheel niet meer mogelijk is.

In het rekenvoorbeeld kunnen de looptijd/hoofdsom/rentestand ingevoerd worden. Daarnaast om zichtbaar te maken wat de restschuld (box 3) is op moment van verhuizen, kan in de cel 'lasten in maand' opgegeven worden wanneer relatie 'gaat verhuizen'.

Klik hier voor nadere uitleg van de SGP op haar website

en klik hier voor optimisch persbericht van MoneyView

Als download onderaan het rekenmodel. In verband met macro's is het een 'Zip'bestand.

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Aanpassing Woonakkoord

De fracties van D66, ChristenUnie, SGP, VVD en PvdA hebben woensdagochtend ingestemd met het dinsdagavond bereikte akkoord over de woningmarkt. Daarmee heeft minister Blok (Wonen) groen licht gekregen voor zijn plannen.

Uw mening

 
Joop Ris
19 feb 2013
Aan de politieke poppenkast rond de huizenmarkt komt maar geen eind. Aan de verwarring rond de hypotheekrenteaftrek is door minister Bl;ok weer een triest hoofdstuk toegevoegd. Bij Pauw & Witteman bleek dat dhr. Blok het zelf niet snapt of in ieder geval niet goed kan uitleggen. Jammer dat het duo P & W niet doorvroegen. Wij worden geacht het aan te klanten uit te leggen. Je leest overal: vraag het je hypotheekadviseur.
 
Milko Berghout
15 feb 2013
Ik begrijp niet dat ze gewoon zeggen dat de aftrekbaarheid fiscaal in 30 jaar annuïtair wordt afgebouwd en dat je minimaal 50% van de schuld af moet lossen. Volgens mij kan iedereen dit wel begrijpen. Je hebt dan te maken met een fiscale schuld (EWS) en daadwerkelijk schuld.
Nu stelt men voor om maximaal de helft van je eigen geld dat je aflost terug te gaan lenen van de bank. Onbegrijpelijk.
 
Berend Tooms
15 feb 2013
Inderdaad... in alle berekeningen en bespiegelingen blijft iedereen 30 jaar lang in dezelfde woning wonen en in de bereking van Moneyview wordt er ook nog uitgegaan van een waardestijging van de woning op basis van....., maar waar blijf je als je de woning verkoopt en dus alles bij elkaar genomen een restschuld overhoudt en dan wel in box3. Misschien is de oplossing dat je dat nu als restschuld mee mag financieren bij de koop van een adere woning (de geldverstrekker moet je nog even vinden natuurlijk), maar wat als je niet (meer) koopt, of tijdelijk even niet?
Het zou overigens mooi zijn dat in deze spreadsheet je een "netto" situatie per, zeg, 5 jaar zou hebben. Een soort van tussenstand.
 
Harry Waaijenberg
15 feb 2013
Mensen die meen je toch allemaal niet. Hoe gecompliceerd kan je het maken? En ik heb Min. Blok vandeweek op TV gezien om dit akkoort te verdedigen. Er kwamen alleen maar hakkelende ontwijkende antwoorden uit, maar zéker ook niet deze uitleg! Snapt'ie het zelf wel? Kennelijk niet, want de SGP (of all people) moet het uitleggen.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

15 feb 2013

Laatst gewijzigd

15 feb 2013