27 feb 2015 Nieuws

Nieuwe richtlijn overlijdensschade

Deze nieuwe richtlijn vergroot de transparantie, voorspelbaarheid en duidelijkheid van de berekening van overlijdensschade na een ongeval. Daardoor kan de overlijdensschade ook sneller worden afgewikkeld. Belangrijk voor de nabestaanden.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De nieuwe richtlijn is bindend voor alle verzekeraars. Het belangrijkste onderdeel van de richtlijn is het recent gelanceerde Rekenmodel Overlijdensschade. Uitgangspunt bij dit model is om bij de berekening van overlijdensschade het gezin te zien als economische eenheid. Dat houdt in dat de nabestaanden na een ongeval dezelfde levensstandaard moeten houden als voor het ongeval. Om dat te berekenen maakt het model gebruik van tabellen en percentages van het Nibud, Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Gezin als economische eenheid
Het Rekenmodel gaat uit van het gezin als economische eenheid. De achtergeblevenen moeten na het ongeval hun levensstandaard van vóór het ongeval kunnen voortzetten. De besparing van kosten door het wegvallen van de overledene wordt op objectieve wijze vastgesteld, waarbij ruimte blijft voor het aanpassen van de berekening aan individuele omstandigheden.
Om tot objectieve criteria te komen, is aansluiting gezocht bij tabellen en rekenmethodieken die het Nibud hanteert. Tevens berekende het Nibud de vastgestelde percentages in deze richtlijn.

Downloads:


Bron: De Letselschade Raad / Verbond van Verzekeraars

Lees ook…

Wijziging Letselschade richtlijnen

De Letselschade Richtlijnen zijn belangrijke hulpmiddelen bij het regelen van letselschades. Dankzij de richtlijnen hebben alle betrokkenen duidelijkheid over de gangbare bedragen, termijnen en uitgangspunten bij de berekening van letselschade. De Richtlijn Studievertraging is per 1 januari 2015 geïndexeerd. Lees hier meer over de wijzigingen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 feb 2015

Laatst gewijzigd

27 feb 2015