13 mei 2019 Nieuws

Consumentenvertrouwen huizenmarkt ongewijzigd

In april blijft de Eigen Huis Marktindicator staan op 99 punten, net onder de neutraalwaarde van 100. Vorige maand sloeg het vertrouwen in de woningmarkt voor het eerst in 4,5 jaar om van positief naar licht negatief.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

In april 2019 zeggen vier op de tien Nederlanders het geen gunstig moment te vinden om een huis te kopen. Ten opzichte van vorig jaar is het aantal negatief gestemden gegroeid. Toen was 1 op de 3 negatief over het kopen van een huis. De oorzaken zijn onveranderd: de krapte in het aanbod en de  slechtere betaalbaarheid van woningen. Dit geldt niet alleen  voor koopstarters maar ook in  steeds meerdere mate voor doorstromers. Het gevolg is dat het vertrouwen en de ontwikkelingen op de koopwoningmarkt verder onder druk is komen te staan.


Bron: VEH

 

Minder twintigers met koopwoning

Niet alleen volgen twintigers langer onderwijs en krijgen ze later een vaste arbeidsrelatie, ook is het aandeel huizenbezitters kleiner dan in 2008. Van degenen die het ouderlijk huis hebben verlaten, bezat in 2017 de helft van de 28-jarigen een koopwoning. Zij waren gemiddeld twee jaar ouder dan in 2008. Zonder vast inkomen is het moeilijker om een hypotheek te krijgen, maar ook zijn de hypotheekregels strenger geworden en zijn de huizenprijzen snel gestegen.

Het huizenbezit van twintigers die niet meer thuis wonen is op alle leeftijden gedaald. In 2017 had bijvoorbeeld 14 procent van de 22-jarige die zelfstandig woonden een koopwoning, in 2008 was dat nog 26 procent.

 

Bron: CBS

Lees ook…

Consumentenvertrouwen huizenmarkt puntje gedaald

Het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt is voor het eerst in 4,5 jaar negatief. Dit blijkt uit de Eigen huis Marktindicator. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en de regio’s Oost- en Zuid-Nederland is het sentiment gedaald.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

13 mei 2019

Laatst gewijzigd

13 mei 2019