10 mei 2021 Nieuws

Rentecompensatie na afboeking?

De consumenten hebben in 2005 een doorlopend krediet met een variabele rente afgesloten bij kredietverstrekker met een kredietlimiet van € 35.000,-. De kredietlimiet is volledig benut. Begin 2017 is voor de consumenten de wettelijke schuldsaneringsregeling uitgesproken. Deze is in januari 2020 beëindigd door toekenning van een schone lei.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Rentecompensatie

Kreidietverstrekker heeft in verband met het schuldsaneringstraject van de consumenten een openstaand bedrag van ruim € 36.000,- afgeboekt in haar administratie. Nadien is de uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid met nummer 2019-005B gepubliceerd waarin is bepaald dat kredietverstrekker teveel betaalde rente voor doorlopend krediet dient terug te betalen aan de consument in die zaak.

Kredietverstrekker is in navolging hiervan een compensatieregeling gestart en heeft in verband hiermee een aantal klanten aangeschreven.
Daarbij heeft zij (per abuis) ook de consumenten aangeschreven. De consumenten hebben hierop gereageerd en om een compensatie conform die regeling verzocht. De kredietverstrekker heeft dit afgewezen vanwege de afboeking die zij heeft gedaan.

Vordering consument

De consumenten hebben gevorderd dat kredietverstrekker hen een rentevergoeding betaalt van € 14.566,-.

Beslissing

De commissie heeft geoordeeld dat geen sprake is van een afdwingbare vordering aan de zijde van de consumenten en geen sprake is van een vergelijkbaar geval met de casus die heeft geleid tot de uitspraak van de Commissie van Beroep van Kifid waar zij naar verwijzen. De vordering is afgewezen.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Dominoeffect Kifid uitspraak over aanbieders DK

Deze week heeft de Commissie van Beroep zich opnieuw uitgesproken in twee klachtzaken over het rentetarief op doorlopend krediet. Ook consumenten met een doorlopend krediet van H. en van S. mogen verwachten dat de rente op hun doorlopend krediet gedurende de looptijd van dat krediet in de pas zal blijven met de relevante marktrente, zo blijkt uit de gepubliceerde Kifid uitspraken.

Rentetarief doorlopend krediet op creditcard

De rente op het doorlopend krediet gekoppeld aan de X creditcard is gedurende de looptijd van het krediet in de pas gebleven met de relevante marktrente. Dit blijkt uit een uitspraak van de Geschillencommissie van Kifid.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

10 mei 2021

Laatst gewijzigd

10 mei 2021