23 sep 2022 Nieuws

Koersrisico voor adviseur?

De consument heeft zijn levensverzekering met een garantiekapitaal in 1998 omgezet naar een beleggingsverzekering. Hierdoor is het garantiekapitaal komen te vervallen. Uiteindelijk heeft de verzekering minder opgebracht dan het aanvankelijke garantiekapitaal.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De consument houdt de tussenpersoon voor het verschil aansprakelijk.

Ter zitting heeft de consument verduidelijkt dat hij wel wist dat de verzekering een beleggingsverzekering was en dat hij dus beleggingsrisico liep, maar het was hem niet duidelijk dat dit risico zo groot was dat de uitkering onder de garantie-uitkering uit de levensverzekering zou komen.

Zorgplicht

De commissie oordeelt dat de tussenpersoon voor de omzetting van de verzekering de consument onvoldoende heeft geïnformeerd over het risico dat de opbrengst lager zou uitvallen dan het garantiekapitaal. De tussenpersoon heeft daarmee zijn zorgplicht tegenover de consument geschonden.

Beslissing

De vordering van consument wordt toegewezen.

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Bron: Kifid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Koersrisico bij afkoop beleggingsverzekering

Een consument klaagt over de termijn die de bank heeft gehanteerd bij het versturen van het verzoek aan de verzekeraar om verpanding op te heffen van de beleggingsverzekering van de consument.

Koersrisico bij naderen expiratiedatum voor rekening verzekeringnemer

Een consument heeft bij Kifid een klacht ingediend vanwege het 'verzuim' (volgens consument) van zijn adviseur. De adviseur had verzekeringnemer moeten attenderen op het feit dat de uitkering voor expiratie nog fors kon dalen als gevolg van koerswisselingen en dat de mogelijkheid bestond om de verzekering om te zetten naar een minder risicovolle belegging.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 sep 2022

Laatst gewijzigd

23 sep 2022