Door verzekeraars worden voor de aanvraag van schade- en inkomensverzekeringen op verschillende manieren slotvragen gesteld en ook worden verschillende slotverklaringen gehanteerd. Het aantal vragen en de inhoud van de slotvragen en slotverklaringen verschillen onderling ook sterk. Terwijl het voor gevolmachtigden niet mogelijk is om in één aanvraagstraat verschillende door verzekeraars vereiste slotvragen op te nemen. Als gevolg daarvan ontstaan hierover regelmatig discussies tussen de gevolmachtigden en de verzekeraars.
In 2018 verscheen de eerste versie van de Leidraad Sanctiewet Volmacht waarin de eisen in de Sanctiewet en de benodigde processtappen voor naleving van de wet werden beschreven. Deze leidraad is in september 2024 aangepast door het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Assurantiebedrijven (NVGA) agenten en heet nu Instructie Naleving Sanctiewet Volmacht. De aanpassing is het gevolg van de noodzakelijke striktere naleving van de wetgeving door de wereldwijde ontwikkelingen die samenhangen met de sanctielijst.
In 2019 is door het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Gevolmachtigde Agenten (NVGA) de leidraad Klantbelang Centraal opgesteld. De leidraad geeft richtlijnen aan de gevolmachtigden waarmee zij kunnen toetsen of zij voldoen aan de wet- en regelgeving en normeringen die opgesteld zijn in het belang van de klant.
De leidraad is in september 2023 vernieuwd. In de vernieuwde de leidraad zijn aanvullingen opgenomen en is de indeling aangepast. Er is een nieuwe Prestatiegebied D en een nieuw hoofdstuk 4 ‘Cultuur en gedrag’ toegevoegd waarin ingegaan wordt op de zogenaamde ‘zachte kant’ van Klantbelang Centraal. De aangepaste nieuwe leidraad de Leidraad Klantbelang Centraal Volmacht is op 5 oktober 2023 gepubliceerd.
De Rechtbank Midden Nederland oordeelde dat een gevolmachtigde onrechtmatig gehandeld had tegenover de Goudse bij de overname van de Goudse van de agrarische verzekeringsportefeuille van Delta Lloyd. De gevolmachtigde had niet gemeld dat Delta Lloyd voornemens was een bepaalde gebouwenverzekering in die portefeuille te beëindigen.
Op grond van de uitspraak van de Rechtbank moest de gevolmachtigde de Goudse schadeloos stellen door de door Goudse uitbetaalde vergoeding en de gemaakte kosten in verband met een brandschade te betalen. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden nuanceert deze uitspraak echter, met gevolgen voor de schadeloosstelling.
Samenwerking tussen het Verbond van Verzekeraars en de NVGA speelt een belangrijke rol in volmachtland. Nu komen uit deze samenwerking nieuwe leidraden die belangrijk zijn voor elke gevolmachtigde. In dit artikel bespreken we de nieuwe Leidraden voor Product Oversight en Governance (POG) en voor Informatie Technologie-risico’s (IT).
Na de grote herziening in 2020 zijn ook dit jaar de Voorbeeld Samenwerkingsovereenkomst Volmacht (VSV) en de Voorbeeld Poolovereenkomst Volmacht (VPV) aangepast. Een belangrijke ontwikkeling omdat partijen hun individuele overeenkomsten binnen 3 maanden moeten toetsen aan de nieuwe voorbeeldovereenkomsten.
Invoering van de directe schadeafhandeling voor materiële schade maakte aanpassing van een aantal andere bedrijfsregelingen noodzakelijk. Ook de bedrijfsregeling directe schadeafhandeling werd aangepast. Tenslotte publiceerde het Verbond van Verzekeraars samen met de NVGA een bijgewerkte Leidraad Sanctiewet Volmacht.
Mede naar aanleiding van de discussie over de registratie door het CIS van pechmeldingen, heeft het Verbond van Verzekeraars (Verbond) zich beraden over voorbeeldteksten om verzekerden te informeren over de registratie van hun gegevens. Uiteindelijk zijn het geen voorbeeldteksten geworden. Wel is er nu een hulpmiddel om te controleren of de gebruikte teksten voldoen aan de eisen die daaraan gesteld worden.
Het Ministerie van Financiën heeft een correctie uitgevoerd in de vrijstellingsregeling voor nevenverzekeringstussenpersonen die met ingang van 1 januari 2021 in werking treedt. Per abuis was niet in wetgeving doorgevoerd dat deze tussenpersonen wel aan de betrouwbaarheidseis moet voldoen.
De Autoriteit Financiële Markten(AFM) heeft Insurance Product Information Documents (IPID)’s voor verschillende particuliere schadeverzekeringen onderzocht. In Nederland noemt men de IPID een Verzekeringskaart. Het onderzoek is voor de AFM aanleiding handvatten te geven voor het correct opstellen van het IPID. Er zijn diverse verbeterpunten, die voor Volmacht van belang zijn.
Als professioneel financieel adviseur moet en wilt u bijblijven en dat het liefst in zo weinig mogelijk (kostbare) tijd. Dat kan nu met Fintool.nl! Meld u nu aan als abonnee en krijg direct toegang tot de Kennisbank en Helpdesk.