Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
24 aug 2012 Nieuws

Overwaarde benutten vaak onmogelijk

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) kunnen ouderen moeilijk hun huis te verkopen om op die manier hun zorgkosten te betalen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Econoom Lans Bovenberg opperde afgelopen week in dagblad Trouw dat ouderen hun zorgkosten kunnen betalen uit de overwaarde van hun woning. Maar het blijkt voor senioren bijna onmogelijk om kapitaal uit hun woning los te weken.

 

Ouderen hebben vaak met hun eigen woning kapitaal opgebouwd, aldus VEH. Hun hypotheek is dan bijna of geheel afgelost. Toch is het erg moeilijk voor ouderen om de overwaarde 'uit de stenen' te kunnen halen. In maart dit jaar overhandigde VEH het rapport 'Het pensioen staat als een huis' aan minister Spies van Binnenlandse Zaken. In dit rapport pleit de vereniging voor de oprichting van een taskforce bestaande uit deskundigen die verkent hoe de overwaarde toch kan worden benut.

 

Nederland telt ongeveer 300.000 huishoudens met een laag pensioeninkomen die vaak wel een fors vermogen hebben opgebouwd in hun eigen huis. Deze overwaarde is een stille reserve die kan worden gebruikt als de omstandigheden daar om vragen, bijvoorbeeld om de zorgkosten te kunnen betalen. Veel 65-plussers willen hiervoor wel de overwaarde aanspreken, maar kunnen dat niet omdat hiertoe nauwelijks mogelijkheden bestaan.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis, 30-07-2012

Uw mening

 
Harry Waaijenberg
31 jul 2012
Precies, zorg maar dat er weer een "overwaarde" hypotheek op de markt komt. Mits verstandig gebruikt is dit vaak een nuttig produkt, wat nu "vakkundig" is weggesaneerd met alle regelzucht.
 
Wilt u reageren? Log graag eerst in.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

31 jul 2012

Laatst gewijzigd

24 aug 2012

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.