Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
26 sep 2012 Nieuws

Stijging van 14 procent bij fraude internetbankieren

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken is de fraude met internetbankieren is in de eerste helft van dit jaar met 14% gestegen ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar. Het schadebedrag dat hiermee was gemoeid, was 27,3 miljoen euro (tegen 23,8 miljoen euro). In heel 2011 bedroeg de fraude met internetbankieren 35 miljoen euro.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De fraude door skimming (het kopiëren) van betaalpassen daalde de eerste helft van dit jaar met 24% ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar (van 24,1 miljoen euro naar 18,2 miljoen euro). In heel 2011 bedroeg de schade door skimming 38,9 miljoen euro.

De fraude met bijvoorbeeld creditcards (3,4 miljoen euro) en bij geldopnames (0,5 miljoen euro) vond de eerste helft van dit jaar in mindere mate plaats en is de schde ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar gedaald (min 5%, van 58 miljoen euro naar 54,8 miljoen euro). In heel 2011 bedroeg de schade van fraude 92,1 miljoen euro.

Internetbankieren
Ongeveer 93% van de overboekingen gaat tegenwoordig via het internet. De schade van 27,3 miljoen betrof bijna 0,002% van de totale halfjaarlijkse transactieomzet.

Skimming
Voor het eerst sinds 2010 is sprake van een daling van skimming. Deze ontwikkeling is vooral te danken aan de invoering van de EMV-chip (‘het nieuwe pinnen’). De meeste aanvallen vonden plaats op betaalautomaten in de parkeersector en bij onbemande tankstations. Dat komt doordat de pas nog geheel in de paslezer verdwijnt waardoor de magneetstrip nog steeds kan worden gekopieerd. Adequate preventiemaatregelen, zoals het aanbrengen van een voorzetmondje op de betaalautomaat, kan skimming voorkomen. Betaalautomaten in de bemande retailmarkt (met name winkels en horeca) waar de pas nog slechts gedeeltelijk wordt ingestoken, zijn niet meer aangevallen.

Bron: NVB

Lees ook…

Eenvoudig te frauderen met pinpas met chip

Volgens onderzoekers van Cambridge University is het eenvoudig te frauderen met een pinpas met chip. Aanleiding voor het onderzoek was een aantal onverklaarbare gevallen van misbruik van pasgegevens in de directe omgeving van de onderzoekers schrijft 'De Automatiseringsgids.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 sep 2012

Laatst gewijzigd

26 sep 2012

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.