Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
9 jul 2013 Nieuws

Beantwoording schriftelijk overleg vakbekwaamheid en permanente educatie

In de bijlage de antwoorden op de door Minister Dijsselbloem ontvangen vragen van de Vaste Kamercommissie voor Financiën in het kader van een schriftelijke overleg over vakbekwaamheid en permanente educatie.
 • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
 • Kennisbank met 1000+ artikelen
 • Rekenmodellen en downloads
 • Persoonlijk archief
 • Inclusief Permanent Actueel module!!

Zie onderaan document beantwoording Kamervragen PE (pdf, 16 pagina's).

Hierna alvast een paar citaten uit het document:

 • Om passend te adviseren constateert de AFM dat meer kennis benodigd is dan specifiek noodzakelijk voor de advisering van een bepaald product conform de modulestructuur. De AFM concludeert dat er wel enige vooruitgang zit in de kwaliteit van advisering maar dat het tempo van verbetering te laag is.
 • Dijsselbloem: "Mijn verwachting is dat de PE-examinering geen grote gevolgen heeft voor vakbekwame financiële dienstverleners die momenteel actief zijn in de markt. Op dit moment dient iedere dienstverlener er reeds zorg voor te dragen dat zijn medewerkers altijd vakbekwaam zijn. De eisen zijn iets opgeschroefd."
 • In het nieuwe systeem worden de adviesvaardigheden en het professioneel gedrag in elke module opnieuw getoetst.
 • Serious gaming: "In eerste instantie zal dit gebeuren door het gebruik van automatisch na te kijken vragen. In een dergelijke omgeving kunnen adviesvaardigheden en professioneel gedrag bijvoorbeeld middels een film of beschrijving van een praktijkvoorbeeld worden getoetst waarbij de kandidaat vervolgens dient aan te geven welke reactie van de adviseur adequaat is. Op termijn is uitbreiding naar serious gaming denkbaar, zodra dat een kosteneffectieve toetsing mogelijk maakt."
 • Dijsselbloem: "Ik verwacht deels dat adviseurs zich steeds meer gaan specialiseren en hun activiteiten gaan beperken tot één of twee beroepskwalificaties waarbij de consument waar nodig zal worden doorverwezen naar een relevante andere specialist."
 • Als de AFM een onderzoek uitvoert dan zal zowel gekeken worden naar de diploma’s en PE certificaten als hoe de financiële onderneming via de bedrijfsvoering een permanent actuele vakbekwaamheid borgt van haar klantmedewerkers.

 

Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Dijsselbloem 'negeert' petitie Adfiz Permanente Educatie

De minister van Financiën schrijft aan de vaste Kamercommissie Financiën dat hij voorstander blijft van verplichte examinering van permanente educatie (PE-) en inhaalexamens. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat adviseurs te vaak onvoldoende vakbekwaam zijn.

Kwaliteit hypotheekadvies vooruit gegaan stelt AFM

In 2012 heeft de AFM voor de derde keer als onderdeel van het Dashboard onderzoek gedaan naar het onderwerp hypotheekadvies. Bij vergelijking van de scores over de afgelopen drie jaren is duidelijk een opwaartse trend in de score waar te nemen. De gemiddelde score voor deze module is gestegen van een 2,4 (2010) en 3,1 (2011) naar een 3,5 in 2012. De AFM is dan ook verheugd te zien dat marktbreed steeds meer het klantbelang centraal wordt gesteld op dit gebied.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.