Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
4 mrt 2014 Nieuws

CPB: Voorzichtig economisch herstel en EMU-saldo onder 3 procent

De Nederlandse economie klimt in het kielzog van het eurogebied langzaam uit het dal, met een groei van ¾ procent dit jaar en 1¼ procent in 2015. De werkloosheid loopt dit jaar nog op tot 650.000 personen, maar daalt volgend jaar licht als gevolg van een stijgende werkgelegenheid. De inflatie komt in beide jaren uit op 1½ procent.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Klik hier voor download 'Kerngegevenstabel 2012-2015' (pdf, 1pagina)

Het overheidstekort bedraagt dit jaar 2,9 procent en daalt in 2015 naar 2,1 procent.

De aantrekkende wereld- en Europese economie drijven de groei van de Nederlandse economie via een toenemende uitvoer. Bij de binnenlandse bestedingen trekken vooral de investeringen aan. In 2015 stijgt voor het eerst sinds jaren de consumptie weer, in lijn met een groei van het loon- en uitkeringsinkomen. De werkgelegenheid daalt dit jaar nog in reactie op de productiedaling van vorig jaar en omdat bedrijven de productie in eerste instantie verhogen door de onderbezetting te verminderen. Volgend jaar trekt de vraag naar arbeid echter aan en daalt de werkloosheid enigszins naar 635.000 personen.

De inflatie blijft dit en volgend jaar bescheiden. De loonontwikkeling loopt op maar blijft gematigd door de situatie op de arbeidsmarkt. Per saldo resulteert een voorzichtige groei van de reële lonen. De mediane koopkracht verbetert dit jaar met 1¼ procent. Dit is het gevolg van een lagere zorgverzekeringspremie (-100 euro), lagere pensioenpremies en deels incidentele beleidsmaatregelen, zoals de eenmalige verlaging van het tarief eerste schijf. Volgend jaar verbetert de koopkracht minder sterk, onder meer door een stijgende zorgverzekeringspremie (+145 euro (1)).

Het overheidstekort komt voor het eerst sinds 2008 weer onder het Maastricht-criterium van maximaal 3 procent. Volgend jaar daalt het overheidstekort verder naar 2,1 procent bbp. Deze relatief sterke verbetering van 2014 op 2015 spoort met de daling die al zichtbaar was in de doorrekening in het Regeerakkoord van het kabinet Rutte-Asscher. Deze daling vloeit grotendeels voort uit eerdere begrotingsafspraken.

Bron: CPB

Lees ook…

Overheidstekort hoger door begrotingsakkoord

Het overheidstekort valt dit en volgend jaar 700 miljoen euro hoger uit door het begrotingsakkoord dat het kabinet heeft gesloten met D66, ChristenUnie en SGP. In de jaren 2015 tot 2017 verslechtert het tekort met 600 miljoen euro. Dat blijkt uit berekeningen (zie download) van het Centraal Planbureau die vandaag naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

CPB: Lichte groei 2014

De Nederlandse economie klimt voorzichtig uit de recessie, met volgend jaar een ½% groei. Op herstel van de arbeidsmarkt moeten we nog wachten, de werkloosheid loopt op naar 7½% in 2014. De inflatie blijft met 1½% onder het streefniveau van de ECB. De mediane koopkracht stijgt 1%.

Centraal Planbureau (CPB) gematigd optimistisch over huizenmarkt

Het Centraal Planbureau (CPB) presenteert in de MEV 2014 analyses en prognoses voor de Nederlandse economie en de wereldeconomie in de jaren 2013 en 2014. De malaise op de woningmarkt duurt voort, maar er lijkt wel licht zichtbaar aan het eind van de tunnel. Het aantal bouwvergunningen stabiliseert na jarenlange daling, de verkoop van nieuwbouwwoningen herstelt zich enigszins en aan de daling van het aantal transacties lijkt langzaam maar zeker een eind te komen. In lijn daarmee veronderstelt de raming dat de huizenprijs ook in de tweede helft van dit jaar nog verder daalt, zij het minder snel dan de afgelopen jaren. Voor volgend jaar is aangenomen dat de huizenprijs stabiliseert. De investeringen in woningen nemen dit jaar naar verwachting nog af met ruim 8% evenals vorig jaar. De enigszins aantrekkende economie leidt volgend jaar tot een kleine toename van de investeringen in woningen met 1½%.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

4 mrt 2014

Laatst gewijzigd

4 mrt 2014

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.