Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
20 aug 2014 Nieuws

Beleggers ervaren meer inzicht in kosten door provisieverbod

Door het provisieverbod ervaart de helft van de beleggers meer inzicht in de kosten van beleggen en geeft aan een betere vergelijking te kunnen maken tussen de kosten van dienstverleners. Dat blijkt uit marktonderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Meerderheid beleggers bekend met provisieverbod
Het provisieverbod heeft ervoor gezorgd dat de bank, beleggingsadviseur of vermogensbeheerder rechtstreeks wordt betaald voor zijn dienstverlening. Daardoor hebben zij geen andere belangen meer dan het belang van de consument. En zullen zij in het belang van de klant adviseren.

De grote meerderheid van de beleggers geeft aan op de hoogte te zijn van het provisieverbod bij beleggen. Degenen die hiervan op de hoogte zijn, zeggen ook vaker te weten wat hun jaarlijkse kosten van beleggen zijn. Desgevraagd zegt de helft van alle ondervraagde beleggers niet te weten welk bedrag zij jaarlijks aan kosten betaalt. Ook blijkt dat de jaarlijkse kosten vaak worden onderschat; een kwart schat deze op minder dan twee procent. Het is goed mogelijk dat het provisieverbod de kosten van de dienstverlening inzichtelijker heeft gemaakt, maar dat de belegger nog steeds onvoldoende bewust is van alle kosten die bij beleggen komen kijken.

Het totale overzicht aan kosten dat met beleggen gemoeid is, is voor beleggers nog moeilijk te achterhalen. Banken hebben toegezegd vanaf januari 2015 deze kosten inzichtelijker te presenteren. De AFM is in gesprek met vermogensbeheerders en –adviseurs om het voorbeeld van de banken te volgen.

Deel beleggers ervaart kostenstijging
Twee derde van de klanten geeft aan dat zij het kostenoverzicht kan (terug)vinden en een op de drie beleggers heeft inmiddels de factuur van hun beleggingsdienstverlener ontvangen. Na het zien van de rekening ervaart 44% een kostenstijging en ongeveer 20% een daling.

Tim Mortelmans, hoofd toezicht bij de AFM, zegt daarover: “We begrijpen dat beleggers na de invoering van het provisieverbod soms kunnen ervaren dat ze nu een hogere rekening betalen dan voorheen. Het is goed om daarbij te realiseren dat dit niet (altijd) betekent dat de kosten omhoog zijn gegaan. Voorheen betaalden beleggers ook al voor deze dienstverlening, maar waren de kosten verwerkt in de prijs van het beleggingsproduct en waren daarmee voor een groot deel onzichtbaar.”

Kosten beïnvloeden netto rendement sterk
Het netto rendement van een belegging wordt sterk beïnvloed door de kosten. Het is daarom belangrijk dat beleggers niet alleen goed kijken naar het verwachte bruto rendement en de risico’s, maar ook naar de kosten. Veel beleggers realiseren zich niet welk netto rendement overblijft na aftrek van alle kosten. Door te kijken naar het netto rendement kan beter worden nagegaan of en wanneer het beleggingsdoel wordt behaald.

Uit het onderzoek blijkt ook dat één op de drie beleggers aangeeft dat zij – naast algemeen vermogensbehoud - een specifiek doel voor ogen hebben, zoals de aflossing van de hypotheek of een aanvulling van het pensioen.

Klik hier voor download marktonderzoek (powerpointbestand) van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder 477 beleggers. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

 

Bron: AFM

Lees ook…

Provisieverbod beleggen geldt ook voor financiële dienstverleners Nationaal regime

Zowel AFM als het ministerie van Financiën hebben veel vragen ontvangen over de gevolgen van het provisieverbod voor beleggingsondernemingen en de uitwerking ervan voor financiële dienstverleners die actief zijn onder het zogenaamde ‘Nationaal regime’.

Nadere uitleg uitzondering provisieverbod voor financiële dienstverleners

Om marktpartijen te ondersteunen bij de voorbereidingen op de uitzondering op het provisieverbod, geeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een toelichting op de situaties waarin deze wel en niet geldt.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

20 aug 2014

Laatst gewijzigd

20 aug 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.