Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
16 dec 2014 Nieuws

Vooruitbetaling voor de overname van het aandeel in de eigen woning van de partner bij echtscheiding

Kan de lening voor de betaling van de overwaarde van de huidige woning door de achterblijvende partij aan zijn vertrekkende ex-partner, vooruitlopend op de definitieve afwikkeling van de echtscheiding worden behandeld als eigenwoningschuld? Dit in verband met de aankoop van een andere woning door de vertrekkende ex-partner.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De lening voor de betaling door de 'blijvende partij' (die in de woning achterblijft), hierna te noemen 'Q' aan zijn vertrekkende ex-partner (hierna te noemen 'R', vooruitlopend op de definitieve afwikkeling van de echtscheiding, kan niet worden behandeld als eigenwoningschuld.

De blijvende partij (Q) kan de rente over de nieuwe lening niet aftrekken. Die lening wordt voor hem niet behandeld als een eigenwoningschuld zolang de scheiding nog niet is afgewikkeld en de boedel nog niet is verdeeld. Tot die tijd is de woning gezamenlijk eigendom. De lening is dus (nog) niet besteed aan de overname door Q van het aandeel van R in de woning. Q en R zijn weliswaar overeengekomen dat Q de woning zal overnemen, maar die intentie is nog geen overdracht van een eigen woning.

Vanaf het moment dat Q het aandeel van zijn ex-partner in de woning daadwerkelijk heeft overgenomen (bij de boedelscheiding na de inschrijving van het echtscheidingsconvenant) kan de lening voor Q worden behandeld als een eigenwoninglening. Dat is afhankelijk van de wijze waarop de boedel wordt verdeeld.

Sinds 1 januari 2013 dient het leningdeel dat betrekking heeft op het overgenomen aandeel (overdracht) annuitair/lineair te worden afgelost.

 

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 dec 2014

Laatst gewijzigd

16 dec 2014

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.