Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
6 mrt 2015 Nieuws

Onderzoeksresultaten onafhankelijke Commissie Verzekeraars

De hoofdconclusie van de Commissie is dat de stand van zaken van de verzekeringssector, en dan vooral de levensector, zorgelijk is. De Commissie heeft zich dan ook op de problematiek binnen de levensector geconcentreerd. Deze komt voort uit een samenloop van lage rente, opkomst van concurrerende producten, te hoge kosten en de beschadigde reputatie van de sector door de problemen rond beleggingsverzekeringen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De Commissie verwacht dan ook dat de sector de komende jaren verder zal krimpen, ook qua werkgelegenheid. Dit biedt echter ook een kans voor de sector om zichzelf te herpakken en te innoveren met een productaanbod dat beter aansluit op de huidige maatschappelijke behoeftes.

Kansen voor verzekeraars
De Commissie ziet kansen voor verzekeraars in pensioenen met hoge mate van zekerheid voor de latere leeftijd, aangezien we allemaal veel ouder worden dan voorheen, en in flexibele pensioenproducten voor de groeiende groep van zzp’ers. Daarentegen meent de commissie dat de veel geprezen pensioenaanvulhypotheek maar beperkt soelaas kan bieden. Heldere communicatie over de voordelen en risico’s zijn hierbij cruciaal. De Commissie beveelt aan om de kracht van verzekeringsproducten op de markt voor pensioenen te benadrukken. Daar waar de markt vraagt om meer flexibiliteit, zoals ten aanzien van zzp’ers, nodigt de Commissie de overheid uit om meer flexibele producten in de regelgeving mogelijk te maken. Bijvoorbeeld een qua duur beperkte arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Beleggingsverzekeringen: claimrisico verzekerbaar

Claimrisico
De Commissie ziet voor de problematiek rond beleggingsverzekeringen mogelijkheden voor een decentrale marktgebaseerde oplossing. Een peiling van de internationale verzekeringsmarkt door een verzekeringsmakelaar wijst uit dat verzekeraars de mogelijkheid hebben om de claimrisico’s te verzekeren. Signalen zoals deze, de recent aangekondigde verkoop van verzekeraar Vivat (voorheen Reaal N.V.) en de beursgang van verzekeraar Nationale Nederlanden geven aan dat de claimrisico’s door de markt als beheersbaar worden ingeschat. Deze constatering is in het in het belang van alle polishouders en biedt ruimte tot verdere consolidatie van de sector.

Downloads:
- Rapport Commissie Verzekeraars (pdf, 81 pagina's)
- Rapport Oliver Wyman voor Commissie Verzekeraars (pdf, 66 pagina's)

 

Bron: Rijksoverheid

Lees ook…

Verbond van Verzekeraars: Goede basis voor perspectief verzekeringssector

Het rapport ‘Nieuw leven voor verzekeraars’ biedt een goede basis voor overleg met overheid en toezichthouders over het bieden van nieuw perspectief voor de verzekeringssector. Die kansen doen zich, met een steeds verder terugtredende overheid, vooral voor in de pensioensector en in een flexibel verzekeringsaanbod voor het groeiend aantal zelfstandigen zonder personeel. Waar nodig moeten knelpunten worden weggenomen, zodat verzekeraars in deze domeinen hun maatschappelijke rol goed kunnen vervullen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

6 mrt 2015

Laatst gewijzigd

6 mrt 2015

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.