Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
23 dec 2015 Nieuws

Verstrekking BRP-gegevens aan financiële instellingen

Burgers hebben soms recht op geld dat moet worden uitgekeerd door een financiële instelling zoals een verzekeraar. Volgens bijlage 5 van het Besluit BRP (Besluit basisregistratie personen) zijn dit werkzaamheden met een gewichtig maatschappelijk belang en gemeenten kunnen hiervoor tot verstrekking overgaan. Burgers kunnen geen verstrekkingsbeperking hiervoor aanvragen. De verstrekking van het aantal gegevens is overigens wel beperkt en dit is beschreven in bijlage 5 van het Besluit BRP.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Levensverzekeraars hebben polissen die ze niet kunnen uitkeren omdat de rechthebbende onvindbaar is. Bijvoorbeeld omdat deze bij een verhuizing geen adreswijziging aan de verzekeraar heeft doorgegeven. Of omdat de nabestaanden niet weten dat een overledene verzekerd was, en zich niet melden bij de verzekeraar. In principe is het de eigen verantwoordelijkheid van rechthebbenden om uitkering van een polis aan te vragen. Maar als ze dat niet doen, gaan verzekeraars toch zelf actief naar hen op zoek. Het zou immers jammer zijn als de verzekering niet wordt uitgekeerd en deze zijn doel daardoor mist. Het is in het belang van de klant dat de polis wordt uitgekeerd.

Verzekeraars zoeken op verschillende manieren, bijvoorbeeld via tussenpersonen. Een andere, veelgebruikte manier is het aanschrijven van het college van B&W van de laatst bekende woonplaats van betrokkene. Vaak blijkt de gezochte persoon echter verhuisd naar een andere gemeente, en vandaar weer verder naar een volgende. Een verzekeraar moet dan achtereenvolgens drie of meer gemeenten aanschrijven, voordat het verzoek op de juiste plaats is. Dat is inefficiënt en kan beter. Via het raadplegen in GBA-V kan de gemeente direct zien in welke gemeente de gezochte persoon woont. Het verzoek kan dan direct doorgestuurd worden naar die gemeente, die vervolgens tot verstrekking van de actuele adresgegevens of overlijdensgegevens kan overgaan.

 

Bron: Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Ontwerpbesluit wijziging Besluit Basisregistratie Personen

Ontwerpbesluit tot wijziging van het Besluit basisregistratie personen (BRP) in verband met het aanwijzen van de werkzaamheden van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

23 dec 2015

Laatst gewijzigd

23 dec 2015

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.