Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
19 jul 2016 Nieuws

Kifid: Lagere LTV leidt niet tot schade

Een consument heeft een hypotheekofferte geaccepteerd na de geldigheidsdatum ervan een hypotheekofferte. Niet gebleken is, dat de Bank had moeten weten dat de offerte getekend onderweg was. De door Consument ingeschakelde tussenpersoon heeft de Bank te laat op de hoogte gebracht van de acceptatie van de offerte.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

LTV verlaging
De Commissie oordeelt dat de Bank op grond van de vervallen hypotheekofferte niet gehouden was een geldlening te verstrekken tegen 104% van de marktwaarde van de woning. Per 1 januari 2015 was de LTV verlaagd naar 103%.

Uit coulance had de Bank hiertoe alsnog kunnen overgaan, ondanks de te late acceptatie van de offerte. Een tegemoetkoming uit coulance is echter juridisch niet afdwingbaar. Om die reden kan de Commissie geen verklaring voor recht geven dat de Bank de geldlening had dienen te verstrekken.

Eigen middelen
Tot slot merkt de Commissie op dat het verschil tussen de gevraagde en verkregen financiering niet tot schade in juridische zin leidt. De Commissie begrijpt dat het voor Consument onaangenaam kan zijn in zijn bestedingsruimte beperkt te zijn, maar dat doet aan dat oordeel niet af.

Lees hier de volledige uitspraak.

Bron: Kifid

Lees ook…

Kifid: Vooruitbetalen hypotheekrente mag

Vanwege fiscaal voordeel, wenste een consument de hypotheekrente (6 maanden) vooruit te betalen. In het verleden was dit bij de bank mogelijk, maar is deze optie vanwege de kosten afgeschaft.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

19 jul 2016

Laatst gewijzigd

19 jul 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.