Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
26 sep 2016 Nieuws

Hoge Raad: Koersverlies omzetting Zwitserse francs hypotheek

De Hoge Raad heeft naar aanleiding van de eerdere uitspraak van het Hof een uitspraak gedaan op de vraag of het koersverlies als gevolg van een eerdere omzetting van een hypotheek (Box 1) leidt tot een fiscale aftrekpost.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De Hoge Raad bevestigt de uitspraak van het Hof en stelt belastingplichtige in het ongelijk.

De eigenwoningschuld is in artikel 3.119a Wet IB 2001 (tekst 2010: leden 1 en 3, thans: lid 1, letter a, in samenhang gelezen met lid 2) beperkt tot – voor zover hier van belang – de schulden die zijn aangegaan voor het verwerven, verbeteren of onderhouden van de eigen woning. Daarmee strookt dat tot de kosten van een geldlening in verband met die schulden uitsluitend worden gerekend de kosten die rechtstreeks voortvloeien uit het opnemen, verlengen of aflossen van de voor voormelde doeleinden aangegane geldleningen.

Tot die kosten behoort niet het koersverlies ten opzichte van de euro dat wordt geleden bij het aflossen van een lening luidend in een andere munteenheid dan de euro. Hetzelfde geldt indien een lening die luidt in een andere munteenheid dan de euro wordt omgezet in een lening die in euro’s luidt.

Lees hier de volledige uitspraak.

Bron: Hoge Raad

 

Lees ook…

Koersverlies omzetting Zwitserse francs hypotheek in Euro's aftrekpost?

Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft een uitspraak gedaan over een aftrekpost van belanghebbende. Belanghebbende heeft in 2007 zijn hypotheek (eigenwoningschuld) omgezet in Zwitserse francs vanwege de lage(re) rentestand. In 2010 heeft belanghebbende deze lening weer omgezet naar Euro's. Door de koersstijging van de Zwitserse franc ten opzichte van de Euro nam de omvang van de geldlening toe. In geschil is of het koersverlies ter grootte van € 127.678 is aan te merken als aftrekbare kosten m.b.t. de eigen woning als bedoeld in artikel 3.120 Wet IB 2001.

Koersverlies niet aftrekbaar als 'kosten van geldleningen' eigen woning

Een koersverlies als gevolg van het dalen van de koers van de Zwitserse Frank tov de EURO is volgens A-G Niessen niet aftrekbaar als 'kosten van geldleningen' eigen woning. Een andere transactie dan sec de geldlening heeft het koersverlies veroorzaakt aldus de uitspraak.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

26 sep 2016

Laatst gewijzigd

26 sep 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2023. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.