Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiële dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
16 nov 2016 Nieuws

NVM schept helderheid rond plattelandswoning

Gemeenten maken nog te weinig gebruik van de Wet Plattelandswoningen. Deze wet, die in 2013 in werking trad, maakt het mogelijk voor niet-agrariërs om een agrarische bedrijfswoning te bewonen en voorkomt leegstand op het platteland. Door een aantal gemeenten wordt de wet al succesvol toegepast, maar nog veel gemeenten zijn terughoudend bij het toepassen hiervan. De NVM publiceerde een handreiking voor gemeenten, adviseurs en andere betrokkenen om de wet- en regelgeving rond de plattelandswoning inzichtelijker te maken.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De Wet plattelandswoningen maakt het mogelijk dat een agrarische bedrijfswoning eveneens bewoond mag worden door iemand die niet verbonden is aan het bijbehorende agrarische bedrijf. Voor de plattelandswoning gelden minder zware milieunormen dan voor een burgerwoning, zodat het bijbehorende agrarisch bedrijf en omringende bedrijven kunnen blijven functioneren.

Gemeentelijk beleid

Hoewel de wet op diverse plaatsen al met succes is toegepast, zijn veel gemeenten nog terughoudend met het aanwijzen van plattelandswoningen. Dit komt mede door een uitspraak van de Raad van State, die in 2015 oordeelde dat ook voor plattelandswoningen een luchtkwaliteitsbeoordeling moet plaatsvinden. Deze uitspraak leidde tot grote onduidelijkheid over de toepassing van de wet.

Jurisprudentie

Op basis van jurisprudentie en succesverhalen constateert de NVM echter dat er genoeg mogelijkheden zijn om een woonboerderij toch aan te merken als plattelandswoning. Voorwaarde is wel dat de woning op het terrein staat van een actief agrarisch bedrijf. Ook dient eventuele hinder van omliggende bedrijven te worden beoordeeld.

Downloads

 

Bron: NVM

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 nov 2016

Laatst gewijzigd

16 nov 2016

Adresgegevens

Fintool

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2024. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.