Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
12 apr 2017 Nieuws

Kamerbrief Toezeggingen nav Algemeen Overleg FATCA

Staatssecretaris Wiebes informeert de Tweede Kamer uitgebreid in een kamerbrief naar aanleiding van de toezeggingen die hij heeft gedaan tijdens het Algemeen Overleg over FATCA op 20 december 2016.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De problemen die ervaren worden door Nederlanders met de Amerikaanse nationaliteit en Nederlandse banken zijn het directe gevolg van Amerikaans beleid en Amerikaanse wetgeving. Amerikaanse Nederlanders hebben onvoldoende informatie of raken verzeild in catch 22-achtige procedures en moeten bovendien zowel in Nederland als in de VS aangifte doen met het risico om ook in de VS belasting te moeten betalen. Banken lopen forse Amerikaanse risico’s. Het Nederlandse instrumentarium om hierin een structurele wijziging aan te brengen is helaas beperkt.

SSN/TIN: Van duidelijkheid over de procedure…

Veel personen die niet op de hoogte zijn dat zij (ook) Amerikaanse staatsburger zijn (“Accidental Americans”), realiseren zich dit pas na een brief van de bank. De eerste stap voor hen is het aanvragen van een TIN/SSN. Het aanvraagformulier en begeleidende documenten kunnen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam worden ingeleverd; de aanvraag voor een SSN wordt vervolgens op de Amerikaanse ambassade in Dublin administratief verwerkt. De doorlooptijd voor de aanvraagprocedure gaat inmiddels richting de 12 maanden.

Belastingaangifte

Een snelle en soepele procedure om een SSN/TIN aan te vragen is immers in het belang van zowel de VS als Nederland. Een dergelijk nummer is namelijk noodzakelijk om belastingaangifte in de VS te doen en voor bankdiensten in Nederland.

Dubbele nationaliteit

Ondanks alle aandacht voor de FATCA zijn er ook nog steeds mensen die niet (willen) onderkennen dat zij ook de Amerikaanse nationaliteit bezitten en daarom aan verschillende Amerikaanse administratieve en fiscale verplichtingen moeten voldoen. Zij zullen zich moeten realiseren dat alle US Persons de verplichting hebben om een TIN/SSN aan te vragen en deze te overleggen aan hun bank en dat zij dat dus zo snel mogelijk moeten doen.

Banken kunnen alleen diensten blijven verlenen aan US Persons mits zij daarbij voldoen aan de Amerikaanse FATCA regelgeving, waarbij zij van alle US Persons een TIN/SSN moeten kunnen overleggen. Over alle banken gemeten is op dit moment gemiddeld 54% van de gegevens voorzien van een TIN. Vorig jaar was dat nog 30%.

Download: "Kamerbrief" (pdf, 7 pagina's inclusief beschrijving SSN aanvraagprocedure)


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Vraag- en antwoordbesluit CRS/FATCA

Dit besluit bevat een aanvulling op het besluit van 14 januari 2016, DGBel 2016/48, betreffende de Leidraad FATCA/CRS.

Leidraad FATCA/CRS

Dit besluit geeft een nadere invulling aan de toepassing van de NL IGA en de CRS-regelgeving en bevat antwoorden op in de praktijk gerezen vragen. Dit besluit vervangt het besluit van 12 januari 2015, nr. DGBel/2015/21M.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

12 apr 2017

Laatst gewijzigd

12 apr 2017

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.