Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
27 jul 2017 Nieuws

Halfjaarbericht ConsuWijzer

Telefonisch ongewenst een abonnement aangeboden krijgen waar je vervolgens heel lastig vanaf komt: dat is op dit moment ergernis nummer 1 van consumenten. Dit blijkt uit de halfjaarcijfers van ConsuWijzer, het consumentenloket van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het gaat om abonnementen op kortingswebsites, hotelacties, prijsvragen en andere diensten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

ConsuWijzer ontvangt opvallend veel meldingen over agressieve telefonische verkoop van abonnementen. Uit de meldingen blijkt dat consumenten zich onvoldoende realiseren wat hun rechten zijn. Zij laten zich onder druk zetten om te betalen voor zo’n ongevraagd abonnement, terwijl ze er nooit schriftelijk mee hebben ingestemd.

Schriftelijke toestemming nodig bij telefonische verkoop

Verkoopt een bedrijf telefonisch een abonnement?  Dan moet hij het aanbod eerst schriftelijk toesturen. Pas als je schriftelijk hebt ingestemd is er sprake van een overeenkomst. Schriftelijk instemmen houdt in dat je je handtekening op het aanbod zet. Of dat je een email of brief stuurt waarin je verklaart dat je ermee akkoord bent. Zonder handtekening of schriftelijke bevestiging is de overeenkomst niet geldig. Je hoeft dan niet te betalen. Dit is het zogenaamde ‘schriftelijkheidsvereiste’.

Diverse resultaten op het gebied van consumentenrecht

  • Consumenten moeten bij de verkoop of verhuur van hun woonhuis een verplicht energielabel hebben. De informatie die consumenten krijgen over de prijs en dienstverlening van een verplicht energielabel is mede door interventie van ACM verbeterd.
  • ACM stelde richtlijnen op voor het publiceren van online reviews en lichtte consumenten voor over de betrouwbaarheid van klantbeoordelingen.

 

Bron: ACM

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl
KvK 27256668

Fintool bv © 2003/2022. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.