Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
8 feb 2019 Nieuws

Koopwoningmarkt Q4-2018

De vierentwintigste Monitor Koopwoningmarkt over het vierde kwartaal van 2018 is beschikbaar. 2018 laat een afnemende groei of zelfs een daling zien in het volume op de koopwoningmarkt en op de hypothekenmarkt.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Stagnatie op de koopwoningmarkt ...

De krapte op de koopwoningmarkt, in combinatie met de sterk gestegen koopprijzen, lijkt debet aan de afnemende groei van het aantal transacties. Er is   namelijk nog steeds een gering aanbod van  koopwoningen  in  de  bestaande  voorraad,  terwijl  de  groei  van  het  nieuwbouwaanbod  vooralsnog ook  lijkt  te  stagneren.  De  voor  de  Nederlandse  woningmarkt  zo  kenmerkende  dynamiek  komt  dus  verder  onder  druk  te  staan.  Een  geringere  doorstroming  zorgt  ook  voor  minder  kansen  voor  potentiële instromers.  Het  Kadaster  en  de  NVM  registreerden  in  het  jaar  2018 voor het eerst sinds 2013 weer minder transacties van woningen (218.400), respectievelijk minder verkochte  woningen  (147.700)  dan  in  het  daaraan voorafgaande  jaar. Dit komt neer op een daling van respectievelijk 9,7% en 10,7% op jaarbasis.

... en stabilisatie op de hypothekenmarkt

De afnemende  groei,  en  in  sommige  woningmarktgebieden  zelfs  een  daling,  van  het  aantal  transacties zorgde   in de laatste twee jaar ook voor een stabilisatie op de hypothekenmarkt. Dat blijkt uit zowel het aantal door HDN geregistreerde hypotheekaanvragen als het aantal door het Kadaster geregistreerde nieuw afgesloten hypotheken. Dat het aantal hypotheekaanvragen in het vierde kwartaal van 2018 weer iets is gestegen, komt vooral door een groeiend aantal aanvragen voor het oversluiten van hypotheken.

Download


Bron: TU Delft

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

8 feb 2019

Laatst gewijzigd

8 feb 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.