Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
16 sep 2019 Nieuws

Vertrouwen in woningmarkt licht omhoog

Nederlanders keken in de maand augustus iets positiever naar de woningmarkt. De stemmingsindicator steeg met 1 punt naar 102 punten. Daarmee zet het voorzichtige optimisme van vorige maand zich voort. Dit blijkt uit de Marktindicator van Vereniging Eigen Huis die het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Starters zien weinig mogelijkheden

Ruim de helft (53%)van de koopstarters vindt het nu geen goede tijd om een huis te kopen. Dit percentage is in een jaar tijd iets gegroeid (+10%). De hoge prijzen, de slechte betaalbaarheid en het beperkte aanbod van te koop staande huizen maken het voor starters nog steeds erg lastig om een passende woning te vinden. Van de doorstromers vindt een kwart het nu een ongunstige tijd om een ander huis te kopen. Opvallend is dat maar liefst 80% van de mensen in de randgemeenten rondom Amsterdam, Rotterdam en Den Haag weinig vertrouwen heeft in het vinden van een betaalbare woning.

Lage hypotheekrente is prettig, maar je koopt er geen huis mee

De huidige lage hypotheekrente heeft een positief effect op het consumentenvertrouwen. Vorig jaar dacht nog meer dan de helft van de Nederlanders dat de hypotheekrente zou gaan stijgen. Het tegenovergestelde is gebeurd; de rente het afgelopen jaar alleen maar verder gedaald. Nu denkt 40% van de Nederlanders dat de hypotheekrente de komende 12 maanden op het huidige lage niveau zal blijven. Dat houdt de maandlasten van een nieuwe hypotheek op papier weliswaar prettig laag, maar door het tekort aan woningen lopen de huizenprijzen zo hoog op dat een eigen huis voor veel mensen onbetaalbaar wordt.


Bron: VEH

Lees ook…

VEH: Deel Nederlanders weer voorzichtig positief over woningmarkt

Nederlanders zijn in de maand juli iets optimistischer geworden over de ontwikkelingen op de woningmarkt. Voor het eerst sinds begin van dit jaar is de stemming weer licht positief. In juli noteert de Eigen Huis Marktindicator een stand van 101 punten. Dat betekent dat net iets meer mensen positief dan negatief zijn over de situatie op de huizenmarkt.

Stabiel consumentenvertrouwen huizenmarkt niet positief

Er is nog geen zicht op verbeteringen op de woningmarkt. De maandelijkse vertrouwensindicator van Vereniging Eigen Huis staat in juni - net als in mei - op een neutrale waarde van 100 punten. 'Helaas betekent een stabiel consumentenvertrouwen niet dat het goed gaat', zegt Maud Weide. Dat blijkt vooral uit het grote aantal Nederlanders dat het momenteel een ongunstige tijd vindt om een woning te kopen.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

16 sep 2019

Laatst gewijzigd

16 sep 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.