Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
2 okt 2019 Nieuws

Verplaatsing BSN op paspoorten en identiteitskaarten naar QR-code

Met ingang van maandag 2 augustus 2021 wordt het BSN uit de machine leesbare strook (MRZ) van paspoorten en identiteitskaarten verwijderd en verplaatst naar een QR-code op de achterzijde van identiteitskaarten en de houderpagina van paspoorten.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De verplaatsing van het BSN naar de QR-code betekent ook dat het BSN niet meer voorkomt in de chip op paspoorten en identiteitskaarten. De plaats waarin het BSN nu is opgenomen op de chip is voorbehouden voor informatie in de MRZ.

De QR-code wordt opgenomen op de achterzijde van identiteitskaarten en de houderpagina van paspoorten. Het doel hiervan is dat BSN-verwerkende instanties het BSN geautomatiseerd kunnen blijven uitlezen.

BSN blijft zichtbaar op achterzijde

Na deze maatregel is het BSN niet meer aanwezig op de voorzijde van de houderpagina van paspoorten. Het BSN blijft zichtbaar aanwezig op de achterzijde van identiteitskaarten en de houderpagina van paspoorten. Voor burgers is dit een belangrijk herkenningspunt om het BSN zelf te kunnen controleren of te raadplegen. Door het BSN op deze plaats te laten staan voorkom ik dat burgers alleen nog hun BSN kunnen raadplegen door de QR-code te scannen of in te loggen op mijnoverheid.nl. Hiermee borg ik dat minder digitaal vaardigen nog steeds het BSN kunnen raadplegen en controleren zonder daarbij tegen een drempel aan te lopen.

Omdat het BSN zichtbaar blijft op de achterkant van identiteitskaarten en de houderpagina van paspoorten, wordt het BSN in de QR-code niet versleuteld. Het versleutelen van het BSN in de QR-code levert namelijk geen beschermende meerwaarde op. Om de QR-code te kunnen scannen, moet iemand het document in handen hebben. Omdat daarop ook het BSN zelf vermeld staat, is het niet zinvol om te verhinderen dat de QR-code uitgelezen kan worden. Vanzelfsprekend blijft gelden dat het BSN alleen uitgelezen mag worden als dat volgens de wet mag.

Omgang met kopie ID en zorgvuldige verstrekking persoonsgegevens

Met deze maatregel hoeven burgers niet meer het BSN uit de MRZ weg te strepen. Een kopie van alleen de voorzijde van identiteitskaarten of de houderpagina van paspoorten is daarmee veiliger geworden. Het blijft echter voor burgers van belang dat zij zorgvuldig omgaan met het verstrekken van hun persoonsgegevens om identiteitsfraude te voorkomen. Dat betekent nog steeds dat een kopie ID het beste beschreven kan worden met doel en datum van de kopie. Persoonsgegevens die niet noodzakelijk zijn voor de verstrekking mag een burger onleesbaar maken. Dit kan handmatig maar is ook mogelijk met de door de Rijksoverheid uitgegeven KopieID app.


Bron: Rijksoverheid

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Vernieuwing KopieID app

De KopieID app is vernieuwd. Met de KopieID app beschermt u uw identiteitsgegevens en maakt u zelf een veilige kopie van uw identiteitsdocument.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

2 okt 2019

Laatst gewijzigd

2 okt 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.