Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
28 okt 2019 Nieuws

Spaarmotieven en consumptiegedrag

In een Netspar paper wordt inzichtelijk gemaakt hoe huishoudens na hun pensionering besluiten wat ze uitgeven en hoe ze interen op hun vermogen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De  resultaten bevestigen dat veel Nederlanders kiezen voor een uitgavenpatroon na pensionering waarbij het vermogen op peil blijft. Deze groep geeft aan dat vooral te doen vanwege mogelijke gezondheidsuitgaven en uit een behoefte aan voldoende liquide middelen. Het nalaten van een erfenis aan anderen dan de partner of het afdekken van langlevenrisico worden nauwelijks genoemd als argument. Als het pen-sioenvermogen gedeeltelijk uitgekeerd wordt als bedrag ineens (lumpsum) in plaats van als annuïteit of als de annuïteit de eerste jaren na pensionering hoger is dan daarna, wordt vaker gekozen voor hogere uitgaven in de eerste jaren na pensione-ring. Een plausibele verklaring hiervoor is dat veel mensen de pensioenuitkering als leidraad zien voor hun uitgaven. De genoemde spaarmotieven veranderen dan niet of nauwelijks.

 

Download: 'Spaarmotieven en consumptiegedrag' (pdf, 51 pagina's)

 

Bron: Netspar

Lees ook…

Geen belasting meer in box 3 (voor circa 1,35 miljoen spaarders)

Ongeveer 1,35 miljoen mensen betalen straks geen belasting meer over hun spaargeld in box 3. Nu betalen nog 2,9 miljoen mensen deze belasting. Volgens voorlopige berekeningen wordt de eerste 440.000 euro voor mensen met alleen spaargeld belastingvrij. Bovendien gaan bijna een half miljoen mensen minder belasting betalen dan dat zij nu doen. Dit staat in een voorstel dat staatssecretaris Snel aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Doel is dat deze hervorming vanaf 1 januari 2022 in gaat.

Spaargeld gebruikt voor aflossing hypotheek

Een belastingplichtige heeft eind januari een groot deel van zijn spaargeld gebruikt ter aflossing van de gehele hypotheek. In geschil is of toch vermogensrendementsheffing verschuldigd is op jaarbasis.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

28 okt 2019

Laatst gewijzigd

28 okt 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.