Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
27 nov 2019 Nieuws

NHG cijfers Q3-2019

Het aantal huishoudens dat een woningverbetering financierde met NHG steeg in het derde kwartaal 2019 maar liefst 45% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2018. Deze enorme toename is te verklaren vanwege de stijgende huizenprijzen, waardoor meer mensen ervoor kiezen om hun huidige woning op te knappen. Daarnaast stimuleert NHG woningeigenaren om hun woning te verduurzamen.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Ruim 10% van de consumenten die een hypotheek met NHG afsluiten maken inmiddels gebruik van de mogelijkheid om extra te lenen voor energiebesparende maatregelen met NHG.

Toename NHG garanties

Ook het aantal hypotheken met NHG is toegenomen. In het derde kwartaal van 2019 hebben in totaal 32.300 huishoudens een hypotheek met NHG afgesloten. Dit is een toename van 15% ten opzichte van het 3e kwartaal van 2018. Een verklaring voor de sterke toename van het aantal garanties is een toename van oversluitingen door de historisch lage hypotheekrentetarieven.

Het aantal nieuwe garanties dat is afgesloten voor de financiering van de aankoop van een woning is, ten opzichte van het 3e kwartaal van 2018, toegenomen met 8%. Dit kan verklaard worden door een relatief kleine stijging van de huizenprijzen in 2019 ten opzichte van 2018. Hierdoor kwamen meer woningaankopen in aanmerking voor NHG.

Afname aantal verliesdeclaraties en gemiddeld uitgekeerde verliesbedrag

Het aantal verliesdeclaraties dat NHG ontving van geldverstrekkers was het afgelopen kwartaal slechts 92, iets meer dan de helft van het aantal in het 3e kwartaal van 2018 (-47%). Dat is exact één declaratie per dag. Deze afname hangt vooral samen met de stijging van de huizenprijzen. Hierdoor is de verkoopopbrengst van een woning meestal voldoende om de hypotheekschuld te kunnen afbetalen.

Het garantievermogen blijft een solide basis voor de toekomst bieden

Het garantievermogen is in het derde kwartaal van dit jaar toegenomen tot € 1,38 miljard en ruim 9% gestegen ten opzichte van de omvang aan het eind van 2018. De stijging laat zich verklaren door de sterke toename van het aantal nieuwe garanties waar borgtochtprovisie-inkomsten uit voortkomen en het zeer beperkte aantal verliesdeclaraties in combinatie met de relatief lage gemiddelde uitgekeerde verliesbedragen.

Het door NHG gegarandeerde bedrag (het totaal van hypotheken met NHG) is in het derde kwartaal gestegen tot € 215 miljard. Hier tegenover staat een (geschatte) totale waarde van de onderpanden van bijna € 345 miljard.

 

Bron: NHG

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

27 nov 2019

Laatst gewijzigd

27 nov 2019

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.