Bevestig uw aanmelding

U ontvangt nu een e-mailbericht van waaruit u uw aanmelding moet bevestigen. Zonder deze bevestiging ontvangt u niet dagelijks actuele en praktische informatie. Doe het gelijk even!

Stuur mij dagelijks actuele en praktische informatie
Bekijk alle diensten
9 jan 2020 Nieuws

Pyrrusoverwinning huiseigenaar

Een huiseigenaar die na eerst door de rechtbank in het gelijk te zijn gesteld dat er sprake was van een economische levering, is op dit onderdeel ook in hoger beroep in het gelijk gesteld.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

Waar het in hoger beroep toch in het nadeel van de huiseigenaar/ belastingplichtige uitpakt, is dat de rechter (en Belastingdienst?) stellen dat niet aan de ‘aflos-eis voorwaarden (annuïtair/ lineair) voldaan is.
Dit punt werd eerder ook in Fintool aangekaart.

Een economische levering kan onder bepaalde voorwaarden aantrekkelijk zijn, echter de hypotheekvorm zal in de regel (deels) omgezet dienen te worden naar annuïteiten of lineaire aflossing. Als ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid niet lukt (bijvoorbeeld vanwege LTI), kan economische levering een (deel)oplossing zijn, mits aan aflos-eis wordt voldaan.

Zie ook overige aandachtspunten.

Uitspraak

Nu niet aan de annuitaire/ lineaire afloseis is voldaan, wordt de hypotheekrente beperkt tot het deel dat wel voldeed (overgangsrecht). In tegenstelling tot de uitspraak van de rechtbank is nu niet 100% van de betaalde hypotheekrente als aftrekpost toegekend.

 

Bron: Fintool/ Rechtspraak.nl

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar als u bent ingelogd. Log graag in of neem een abonnement.

Lees ook…

Vervolgvraag op aandachtspunten economische overdracht

Een Fintool lezer stelt terecht de vraag of er sprake moet zijn van een annuïtaire aflossing bij een economische verwerving, daar dit niet in de uitspraak van de rechtbank tot uiting is gekomen.

Aandachtspunten bij economische levering voormalige echtelijke woning

In een uitspraak van de rechtbank is de hypotheekrenteaftrek toegekend op basis van 'economisch eigendom'. De uitspraak bevestigt wat wettelijk reeds is vastgelegd. Hieronder een paar aandachtspunten.

Na 11 jaar nog geen ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

In een convenant van 20 maart 2007 hebben partijen afgesproken de vertrokken ex-partner te laten ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid en de woning aan de achterblijvende partij (man) te leveren. Mocht dit niet lukken, zal de woning zo spoedig mogelijk verkocht dienen te worden. De man is tot op heden in de woning blijven wonen en heeft de bijbehorende lasten betaald.

Echtscheiding en hypotheekrenteaftrek

Voormalige echtelieden waren gedurende 2016 ieder voor 50% juridisch eigenaar van een woning. Vanaf 2013 woont de ex-partner niet meer in de woning. Vanaf 1 januari 2014 komen alle lasten alsmede de waardeverandering van de woning voor de rekening en risico van de achterblijvende ex-partner. In geschil is de vraag of de volledige hypotheekrente door de achterblijvende partij fiscaal opgevoerd kan worden, zonder juridisch 100% eigenaar te zijn.

Rubrieken

Dossiers

Opvoerdatum

9 jan 2020

Laatst gewijzigd

9 jan 2020

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2020. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.