Neem nu een abonnement op Fintool.nl
De betrouwbare vraagbaak voor financiƫle dienstverleners.
Abonneren Bekijk alle diensten
1 apr 2020 Nieuws

Voorwaarden & Normen 2020-2

Vanaf 1 juni 2020 gelden de Voorwaarden & Normen 2020-2. Geldverstrekkers kunnen echter met ingang van 31 maart 2020 al gebruik maken van het recht op een betaling verwachte verlies, voor zowel nieuwe als lopende leningen met NHG.
  • Dagelijkse e-mail nieuwsbrief
  • Kennisbank met 1000+ artikelen
  • Rekenmodellen en downloads
  • Persoonlijk archief
  • Inclusief Permanent Actueel module!!

De belangijkste wijzigingen (zie totaaloverzicht bij downloads)

Introductie van de betaling verwachte verlies

De V&N 2020-2 treden in werking per 1 juni 2020. Geldverstrekkers kunnen echter met ingang van 31 maart 2020 al gebruik maken van het recht op een betaling verwachte verlies, voor zowel nieuwe als lopende leningen met NHG. In de V&N staan het recht op het verkrijgen van een betaling verwachte verlies en de exacte regels die daarop van toepassing zijn omschreven, zoals het minimaal aantal maanden dat van een wanbetaling sprake moet zijn en in welke gevallen de betaling verwachte verlies moet worden terugbetaald.

Door deze wijziging wordt voldaan aan de standaardvoorwaarden die worden gesteld aan een garantie om te kwalificeren als toelaatbare kredietprotectie voor banken (Capital Requirements Regulation; CRR).

Overige wijzigingen

Naast de hierboven genoemde wijzigingen wordt ook een aantal wijzigingen in de V&N doorgevoerd die niet samenhangen met de betaling verwachte verlies. Deze wijzigingen treden in werking met ingang van 1 juni 2020 en gelden dus alleen voor leningen waarop een bindend aanbod op of na 1 juni 2020 is uitgebracht:

Beperking van de te maken kosten bij oversluiten en aanvullende leningen

Wanneer er een lening aangevraagd wordt bij NHG en er sprake is van een oversluiting of aanvullende lening, dan mogen de totale kosten niet hoger zijn dan de van toepassing zijnde kostengrens. Dit houdt dus bijvoorbeeld in dat de over te sluiten of bestaande leensom samen met de uit te voeren kwaliteitsverbetering niet meer mag bedragen dan de kostengrens.

Hierbij is het wel toegestaan om de aanvullende kosten zoals boeterente en advieskosten buiten deze kostengrens te laten. De klant zal deze dan wel uit eigen middelen moeten voldoen omdat dit niet mee gefinancierd kan worden. Hiermee wordt oversluiten nog meer in lijn gebracht met aankopen.

Bij oversluiten is de maximale waarde van de woning gelijk aan de gemiddelde koopsom en niet aan de kostengrens
Door een verkeerde terminologie is er tekstueel een verruiming ontstaan op de Voorwaarden & Normen. Hiermee wordt dit hersteld.

Boeterente mag niet meegefinancierd worden bij aanvullende lening

NHG kreeg vragen over de mogelijkheden om boeterente of renteherzieningskosten mee te laten financieren bij een aanvullende lening. Dit was al niet toegestaan, maar stond niet expliciet genoeg in de V&N. Dit hebben we dus opgenomen in de V&N.

Bij het oversluiten van een SVn lening via een aanvullende lening is geen borgtochtprovisie verschuldigd en hoeft er geen LTI toets of LTV toets uitgevoerd te worden
NHG ziet het oversluiten van een SVn Starterslening naar de andere geldverstrekker als een zuivere oversluiting van een lening met NHG naar NHG en hiervoor gelden dezelfde (toets)voorwaarden.

Werkgeversverklaring

NHG heeft op verzoek van geldverstrekkers het model voor de werkgeversverklaring aangepast. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen, alleen de opmaak is aangepast. Hierdoor is het makkelijker om de werkgeversverklaring automatisch uit te laten lezen door de verschillende systemen en is minder handmatig werk nodig. Omdat de werkgeversverklaring inhoudelijk niet is aangepast, mag deze per direct gebruikt worden.

 

Bron: NHG

Downloads

Downloads zijn alleen beschikbaar voor abonnees. Log graag in of neem een abonnement.

Adresgegevens

Fintool
Vlinderweg 2 | Unit 0.24
2623 AX Delft

Telefoon 085 - 111 89 99
Telefax 085 - 111 88 80
E-mail: info@fintool.nl

Fintool bv © 2003/2021. Alle rechten voorbehouden.
Lees graag de leveringsvoorwaarden en het privacy reglement.